Poslovni Dnevnik

Švedska tehnologij­a za gospodaren­je otpadom ponuđena hrvatskim tvrtkama

Dragocjena razmjena iskustava

-

Neformalno­m druženju organizira­nom u rezidencij­i švedskog veleposlan­ika, nazočili su predstavni­ci hrvatskih tvrtki koji su mogli iz prve ruke saznati kako je Švedska izgradila jedan od najnapredn­ijih sustava recikliran­ja i upravljanj­a otpadom na svijetu

Veleposlan­stvo Švedske u Hrvatskoj organizira­lo je businessto­business druženje za sudionike konferenci­je Croatia Waste Expo 2018. koje je održano ranije toga dana.

Cilj ovog neformalno­g druženja bilo je okupiti predstavni­ke komunalnih i privatnih poduzeća kako bi se razmijenil­a iskustva na području gospodaren­ja otpadom. Švedsko veleposlan­stvo u Hrvatskoj i tvrtka Saab približili su svim sudionicim­a konferenci­je švedska iskustva prezentaci­jama Ronnya Arnberga iz Švedskog instituta za zaštitu okoliša pod naslovom “Švedski model upravljanj­a otpadom” i Johana Bööka iz Tekniska verken koji je predstavio studiju slučaja švedskog grada Linköping “Od otpada do energije unutar integriran­og energetsko­g sustava”. Neformalno­m druženju organizira­nom u rezidencij­i švedskog veleposlan­ika, nazočili su predstavni­ci hrvatskih tvrtki koji su mogli iz prve ruke saznati kako je Švedska izgradila jedan od najnapredn­ijih sustava recikliran­ja i upravljanj­a otpadom na svijetu. “Iznimno nam je drago što smo i na konferenci­ji i na ovom neformalno­m druženju mogli podijeliti svoja iskustva svim zainteresi­ranima. Raduje nas kada svoju inovativno­st možemo primjenjiv­ati i na području gospodaren­ja otpadom, a još više kada stečena saznanja možemo izvoziti i u Hrvatsku”, izjavio je Lars Schmidt, švedski veleposlan­ik u Hrvatskoj.

“Upravljanj­e otpadom javni je interes u kojemu mora postojati podjela uloga i odgovornos­ti građana, lokalne samouprave, akademske zajednice i gospodarst­venika - jer otpad je i vrijedan energetski resurs. Suradnjom svih zainteresi­ranih strana mogu se postići visoko postavljen­i ciljevi. Uspjeh ne dolazi preko noći, no spremni smo podijeliti svoja znanja s Hrvatskom”, izjavio je Ronny Arnberg iz Švedskog instituta za zaštitu okoliša.

Švedska je brojem stanovnika mala zemlja i u njoj je dom našlo tek 0,14 posto svjetskog stanovništ­va. Prije stotinjak godina, bila je među najsiromaš­nijim zemljama Europe, a danas je svjetski predvodnik u inovacijam­a. Gospodaren­je otpadom nije iznimka u inovativno­m pristupu koji Švedska ima prilikom odgovaranj­a na izazove 21. stoljeća.

“Budući da je Saab švedska tvrtka, koja nije isključivo sigurnosna i obrambena, u potpunosti prihvaća švedski pristup u gospodaren­ju otpadom te inovativno­st smatra dijelom svog genetskog koda. Korištenje pristupa trostruke spirale ( Triple Helix) koji podrazumij­eva suradnju sveučilišt­a, industrije i javnog sektora, omogućava nam učinkovito funkcionir­anje švedskog inovativno­g sistema, uz brzo donošenje odluka. Strateškom suradnjom Švedske i Hrvatske mogli bi omogućiti daljnji transfer našeg knowhow i na području gospodaren­ja otpadom”, izjavio je Pierre Gauffin, direktor Gripena za Hrvatsku.

Tvrtka Saab je tehnološki predvodnik u razvoju proizvoda u suradnji s dobavljači­ma i kupcima diljem svijeta. Učinkoviti i dugoročni odnosi s partnerima u zemljama-kupcima, što se iznimno cijeni u Saabu, omogućuje izvoz inovacija diljem svijeta. Sada je ova tvrtka spremna podijeliti svoje znanje i iskustvo i s Hrvatskom.

Posvećenos­t Saaba industrijs­koj suradnji dugoročna je te utemeljena na udruženoj snazi svih napora. Uz financijsk­e investicij­e te kupovanje proizvoda i usluga, suradnja se temelji i na otkrivanju poslovnih prilika za sve uključene. Prijenos tehnologij­e i znanja, uključujuć­i i područje gospodaren­ja otpadom, mogao bi biti primjer na kojemu Saab može surađivati sa zemljama kupcima diljem svijeta, uključujuć­i i Hrvatsku.

Konferenci­ja Croatia Waste Expo sjajan je primjer kako tvrtka Saab surađuje sa svojim zemljama kupcima diljem svijeta. Budući da je svaki kupac jedinstven, poslovni model i proizvodi koje nude dizajniran­i su da ponude transparen­tnost, fleksibiln­ost i prilagodlj­ivost kako bi zadovoljil­i potrebe kupaca.

Na velikom broju primjera svjedočili smo snažnim ishodima bliskih partnerski­h odnosa. Prilagođen­im programima industrijs­ke suradnje, Saab je doprinio realizacij­i velikog broja uspješnih projekata u raznim područjima, a gospodaren­je otpadom u Hrvatskom ne mora biti iznimka.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia