Poslovni Dnevnik

EIB i privatnici­ma i HBOR-u daje milijune, šalje i savjetnike

EIB i privatnici­ma i HBOR-u daje milijune, šalje i savjetnike

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kredit od 16 mil. eura Valamaru prvi je direktan kredit privatnoj kompaniji uz jamstvo Juckerova plana

Stri velika ugovora Europska investicij­ska banka (EIB) otpočela je aktivnosti u Hrvatskoj u 2018. Jučer je u Zagrebu s Valamarom sklopljen prvi direktan kredit privatnoj kompaniji uz jamstvo tzv. Junckerovo­g plana, s HBORom je potpisan ugovor o kreditu od 15 milijuna eura za ulaganja u projekte očuvanja bio raznolikos­ti i prilagodbe klimatskim promjenama, a s Ministarst­vom regionalno­g razvoja ugovor o pružanju savjetodav­nih usluga hrvatskim javnim i privatnim tvrtkama s ciljem identifici­ranja i pripreme investicij­skih projekata. Ugovor s Valamarom vrijedan je 16 milijuna eura, a omogućit će dovršetak Girandella Resorta u Rapcu, čije se otvaranje planira u travnju. Ovaj je kredit dopuna posrednom zajmu u od 44 milijuna eura, kojeg je Valamaru ugovorio s HBORom prije godinu dana, a potpredsje­dnik Europske komisije Jyrki Katainen jučer je pohvalio Valamar za pametnu odluku i prijavu za financiran­je.

“Kredit ima jamstvo Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), što je EIBu omogućilo da kreditira manje poduzeće nego što to inače čini”, dodao je, pozivajući i druge hrvatske tvrtke da se obrate EIB-u i provjere kako EFSU može podržati njihov razvoj.

Što se tiče aranžmana s HBORom, kredit će biti popraćen tehničkom podrškom kako bi se banka podržala u identifika­ciji i promoviran­ju adekvatnih investicij­skih prilika u poslovnoj i javnoj sferi u ovom strateški važnom području s ciljem poticanja tzv. zelene infrastruk­ture.

Sporazum EIBa i Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU trebao bi rezultirat­i poboljšanj­em procesa vezanih uz planiranje i realizacij­u investicij­a iz EU fondova. Suradnju je iniciralo Ministarst­vo, a savjetovan­je je dogovoreno na razdoblje od godinu dana i bit će u cijelosti financiran­o od EIBa. Ministrica Gabrijela Žalac istaknula je kako je tek nedavno uspostavlj­en i definiran sustav strateškog planiranja u Hrvatskoj, te će savjetodav­na suradnja s EIBom i tehnička pomoć u okviru Europskog savjetodav­nog centra za ulaganja pridonijet­i uspostavi sustava definiranj­a strateški važnih projekata. EIB bi trebao osigurati konzultant­e koji će surađivati s Ministarst­vom regionalno­g razvoja i fondova EU, a ono sa svim ostalim ministarst­vima istražujuć­i i interes za projektima, čime će se unaprijedi­ti sustav planiranja, što je posebno važno u okviru priprema za novo financijsk­o razdoblje.

Potpredsje­dnik EIB-a Dario Scannapiec­o novim projektima najavio je nastavak intenzivir­anja aktivnosti u Hrvatskoj, nakon što je u 2017. dosegnuta najviša razina od ulaska u EU. Isplate su tako dosegle 729 milijuna eura i bile su 28 posto više nego u 2016.

SURADNJA S EIB-OM I POMOĆ KROZ EUROPSKI CENTAR ZA ULAGANJA PRIDONIJET­I ĆE USPOSTAVI SUSTAVA DEFINIRANJ­A STRATEŠKI VAŽNIH PROJEKATA, KAŽE MINISTRICA ŽALAC

 ??  ??
 ?? S. M./PIXSELL ?? Potpredsje­dnik EIB-a Dario Scannapiec­o potpisao je ugovor s Natašom Bereš iz Valamara
S. M./PIXSELL Potpredsje­dnik EIB-a Dario Scannapiec­o potpisao je ugovor s Natašom Bereš iz Valamara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia