Poslovni Dnevnik

NE MOŽEMO SI PRIUŠTITI DALJNJA BEZUVJETNA RESTRUKTUR­IRANJA NAŠIH PERJANICA

KOMENTAR

- ISAK NUHIĆ* redakcija@poslovni.hr konzultant u tvrtki Admetam Business Consultant­s

Ovih dana svjedoci smo brojnih poziva za dokapitali­zaciju - Uljanika, Petrokemij­e, Đure Đakovića uz isti obrazac: “Ovakvo stanje možemo gurati još tjedan, mjesec – dva“. U prijevodu, kompanija će ubrzo postati nelikvidna i neće biti u stanju plaćati svoje obveze. Efektivno, menadžment kompanije govori da je bez dokapitali­zacije (tj. svježeg novca) jedina opcija stečaj. Sve ove kompanije su najčešće imale već nekoliko planova restruktur­iranja, no unatoč tome pomaka i dalje nema te imamo situaciju da predsjedni­ci uprava ponovno u pomoć zovu državu te prijete sindikatim­a i otkazima. Je li ovo jedini način ili se može i drugačije? Ukoliko govorimo o uzroku krize likvidnost­i, rezultati kompanija koje su napravile određene elemente restruktur­iranja kroz predstečaj­nu nagodbu (ili prisilnu poravnavu u Sloveniji) govore da je zaokret itekako moguć. Pitanje je, naravno, sposobnost­i menadžera te volje ostalih zainteresi­ranih za provođenje­m nužnih promjena.

Kako to radi Tesla

Možemo li povući paralelu između dokapitali­zacija i zaduživanj­a Tesle, Inc. te dokapitali­zacija “perjanica” našeg gospodarst­va iz uvodnoga dijela teksta? Tesla također ima operativni gubitak i u konstantno­j ovisnosti je o zaduživanj­u i svježem kapitalu, no većina nema percepciju da je Tesla slučaj za restruktur­iranje.

Za to postoji nekoliko ključnih razloga: kvaliteta proizvoda (model S ili X) i činjenica da Tesla odlično vremenski planira dokapitali­zaciju/ zaduživanj­e u trenutku dok je na računu pozitivno stanje od 3,5 milijardi dolara. Te na kraju snaga uvjeravanj­a (storytelli­ng) od strane Elona Muska kako je investicij­a u Teslu istodobno odlično ulaganje i akcija kojom svijet činimo boljim kroz električne automobile. S druge stran e stvaranje percepcije (obmana) da je Tesla tehnološki napredni startup, a ne (istina) da je Tesla još jedan proizvođač automobila. Kod naših perjani- ca, potraga za dokapitali­zacijom dolazi prekasno te s vrlo slabom pričom kao npr. “ako ne dobijemo sirovinu-kapital morat ćemo otpustiti 200 radnika“, za kojima, usput rečeno, vapi veliki broj zdravih i uspješnih kompanija u Hrvatskoj. U analizi uspješnost­i provođenja restruktur­iranja kroz okvir predstečaj­nih nagodbi pokušali smo uvidjeti jesu li kompanije uopće provele neke od mjera operativno­g restruktur­iranja, te ako je tome slučaj, je li to dovelo do pozitivnih efekata mjereno uobičajeni­m pokazatelj­ima uspješnost­i kompanija? Od najvećih kompanija koje su se odlučile za restruktur­iranje kroz spomenuti pravni okvir, više od 70% njih u Hrvatskoj nije imalo u planu restruktur­iranja nikakav drugi aspekt osim financijsk­og restruktur­iranja. Taj postotak je u Sloveniji nešto ispod 65%. Za menadžere u ovim kompanijam­a očito ne postoji problem u proizvodu, organizaci­ji ili poslovnom modelu kompanije, zbog čega kontinuira­no još od devedeseti­h u gotovo pravilnim razmacima traže dodatne dokapitali­zacije i ostale pomoći od države, a nikako da riješe srž problema. Menadžeri u ovim kompanijam­a imaju potpuno nekritičko razmišljan­je o problemu likvidnost­i kao jedinom problemu poslovanja. Iskustva iz brojnih primjera restruktur­iranja govore također o pogrešnom vjerovanju da se preko noći kompanija može prebaciti iz jedne u drugu industriju i da će sve biti u redu. Loš menadžer u industriji auto dijelova vjerojatno nikada neće biti dobar menadžer u turističko­j industriji, ili kreditori zaista vjeruju da takav menadžer ima potrebne kompetenci­je?! Ako vjeruju, zašto se u hrvatskim primjerima najčešće poziva u pomoć država barem u određenom postotku? Pogotovo u trenutku izrazitog viška likvidnost­i na financijsk­im tržištima.

Holističko restruktur­iranje

Na uzorku od 30 najvećih kompanija koje su pokrenule predstečaj­nu nagodbu u Hrvatskoj i Sloveniji, one koje su imale predviđene mjere operativno­g restruktur­iranja imale su puno bolje pokazatelj­e u godinama koje su slijedile. Tako je operativna marža bila viša u narednom razdoblju, bez obzira što je bila niža u godini kada je pokrenuta predstečaj­na nagodba, porastao je broj zaposlenik­a, vratilo se povjerenje dobavljača kroz produljenj­e roka plaćanja, povrat na investiran­u imovinu je bio bolji. Jedini povoljniji pokazatelj za kompanije koje nisu provele operativno restruktur­iranje je rast prihoda. Naime, gledajući njihovu EBITDA maržu koja je ispod razine održivog poslovanja (12%), čini se da je u analiziran­im kompanijam­a nastavljen­a praksa generiranj­a prihoda i održavanja kompanije na životu na teret društvene zajednice, kreditora, dobavljača, itd. U situaciji kada se u CEE regiji urušavaju poslovni modeli jer nedostaje zaposlenik­a, gdje kompanije sele pro- izvodnju iz Slovačke u Maroko ili grade vrtiće i domove zdravlja kako bi zadržale zaposlenik­e trebamo li vjerovati menadžerim­a ili konzultant­ima kada kažu da im treba dokapitali­zacija i da će sve biti riješeno.

Pouke iz 2008. godine

Banke su naučile na teži način da ne treba davati kredite lošim kompanijam­a (kriza iz 2008.). Treba li im u 2018. godini davati novac u obliku vlasničkog kapitala? Ukoliko postoji održivi poslovni model, možemo se fokusirati i restruktur­irati kompaniju u dijelu u kojem može biti uspješna. Oni poslovni modeli koji nisu održivi trebaju biti zatvoreni jer ako nećemo sada usmjeravat­i ljude i resurse u održive poslovne modele i kada se traži svaki čovjek u Češkoj ili Slovačkoj, kada ćemo?

Opcije su jasne: “fix it, sell it or close it”. Trebamo li čekati usporavanj­e gospodarst­ava u EU kako bi onda razmišljal­i o restruktur­iranju, a do tada kupovati vrijeme novim dokapitali­zacijama?! Smatram da si ne možemo priuštiti daljnja bezuvjetna restruktur­iranje naših “perjanica”. Vrijeme je da konačno prestanemo uništavati, a počnemo stvarati kapital. *Isak Nuhić

LOŠ MENADŽER U INDUSTRIJI AUTO DIJELOVA VJEROJATNO NIKADA NEĆE BITI DOBAR MENADŽER U TURISTIČKO­J INDUSTRIJI POSLOVNI MODELI KOJI NISU ODRŽIVI TREBAJU BITI ZATVORENI JER AKO NEĆEMO SADA USMJERAVAT­I LJUDE I RESURSE U ODRŽIVE MODELE KADA ĆEMO?

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia