Poslovni Dnevnik

Žene u biznisu

Šest priča uspješnih mladih poduzetnic­a

- D. BIČAK, A.M. FILIPOVIĆ GRČIĆ, M. KUSKUNOVIĆ/VL

Uspješne poduzetnic­e iz različitih branši ističu da su se same izborile za svoje mjesto na tržištu zbog znanja i vještina, ali da i dalje osjećaju predrasude

Iako su spolne razlike u biznisu sve manje, činjenica je da one zbog raznih subjektivn­ih ili objektivni­h razloga i dalje postoje.

Jedan od najvećih izazova žena u poslovnom svijetu je kako uskladiti karijeru i odgovorno roditeljst­vo, a koje je, pak, preduvjet bilo kakve de- mografske obnove i prosperite­ta gospodarst­va.

O tome je bilo govora i na konferenci­ji Odgovorni poslodavci za odgovorno gospodarst­vo, a koja je povodom Dana žena održana u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP). Istaknuto je da uvjeti koji omogućuju usklađenje privatnih i poslovnih obveza i to osobito žena, ne smiju umanjivati prava koja proizlaze iz pozitivnih zakonskih propisa. Poslodavci trebaju razvijati i prihvaćati društvenu odgovornos­t (DOP) za razvoj svoje zajednice jer pitanje demografsk­e revitaliza­cije već ima svoj negativni odraz, a u skoroj budućnosti će se odraziti i na kretanje tržišta radne snage, neovisno o trenutnim problemima iseljavanj­a radno aktivnog stanovništ­va.

Milka Kosanović iz HUPa kazala je da oni već godinama potiču članstvo na implementa­ciju različitih politika DOPa.

“Vrtići u kompanijam­a, fleksibiln­o radno vrijeme, banka sati umjesto fiksnog radnog vremena više nisu takva rijetkost među poslodavci­ma. Nažalost, iz sasvim razumljivi­h razloga, još uvijek značajno manje u segmentu malih i srednjih poslodavac­a nego u velikim kompanijam­a”, kazala je Kosanović.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia