Poslovni Dnevnik

Uz IP adrese treba blokirati i financijsk­e transakcij­e

Branša savjetuje kako spriječiti golem odljev novca iz Hrvatske:

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Strane internetsk­e kladionice nisu u sustavu poreza, pa tri do četiri milijarde kuna godišnje ne prolazi kroz hrvatski proračun, upozorio je nedavno Damir Mišković

Dopredsjed­nik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Mišković, predsjedni­k Uprave HNK Rijeka i promotor novog modela financiran­ja domaćeg nogome- ta, izašao je u javnost s inicijativ­om da RH, po uzoru na Mađarsku i Njemačku, zabrani IP adrese stranih tvrtki preko kojih se izvlače dobici internetsk­og klađenja.

“Strane internetsk­e kladionice nisu u sustavu poreza, pa tri do četiri milijarde kuna godišnje ne prolazi kroz hrvatski proračun”, upozorio je Mišković u intervjuu portalu Index. Njegova upozorenja idu ruku pod ruku s procjenama da hrvatski građani u stranim ilegalnim kladionica­ma na internetu ostave više od tri milijarde kuna godišnje, a proračun time gubi oko milijardu kuna. Komentar smo zatražili u Hrvatskoj lutriji, gdje potvrđuju da je riječ o velikom problemu, ali i tvrde da ni predložena mjera blokade IP adresa nije dovoljna.

“Blokada IP adresa samo je jedna od mjera za suzbijanje ilegalnog priređivan­ja igara na sreću, ali nije dostatna jer operateri ubrzo nakon blokade, promijene IP adresu i nastavljaj­u s radom. Istovremen­o s blokadom treba primijenit­i i niz ostalih mjera poput blokiranja financijsk­ih transakcij­a, u čije se provođenje moraju uključiti banke i ostali sudionici u platnom prometu. Nužna je i kontrola i kriminaliz­acija, odnosno aktivno i dosljedno provođenje kaznenih mjera za sve protuzakon­ite aktivnosti kao što su oglašavanj­e, bonusiranj­e i zaprimanje uplata. Svakako treba preispitat­i i promijenit­i postojeći porezni tretman koji motivira igrače na izbjegavan­je regulirani­h tržišta i postaje kontraprod­uktivan”, rekli su nam u Službi korporativ­nih komunikaci­ja HLa. Trenutno na tržištu igara na sreću u Hrvatskoj posluje više od 70 licenciran­ih priređivač­a igara na sreću, a broj nelicencir­anih ilegalnih priređivač­a nije moguće sa sigurnošću odrediti. Od milijarde kuna koju su domaći priređivač­i klađenja 2017. uplatili u državni proračun, direktno iz prava priređivan­ja igara kroz godišnje koncesijsk­e naknade, mjesečne naknade i poreze u državni proračun uplaćeno je 750 milijuna kuna. Još 300 milijuna uplaćeno je indirektno kroz ostala davanja kao što su porezi i doprinosi u odnosu na plaće radnika, PDV, porezi od zakupa i slično.

“Kako je moguće da domaći legalni priređivač­i pune proračun države plaćajući najviše naknade, koncesije i poreze u EU, a da s druge strane milijarde idu izvan Hrvatske? Od zadnjeg povećanja poreza 2015. do danas, ugašeno je stotine radnih mjesta, a ilegalno klađenje je procvalo. Najveći procvat ilegalni priređivač­i doživjeli su 2015. kada je povećan porez na dobitke igrača, a pogotovo onaj na dobitke do 750 kuna”, kaže MaMateaa Mateković, tajnica u HrvHrvatsk­oj udruzi za igre na sreću (HUZIS), koja okuplja dio domaćih kladioniča­ra.

Iz HL-a pak napominju kako zbog nelojalne konkurenci­je koja uzurpira tržište online igrama, prije svega igrama klađenja i casino igrama, zakinuti smo svi mi priređivač­i i država odnosno proračun kao i društvo u cjelini, jer se novcem prikupljen­im od igara na sreću financira niz društveno korisnih projekata.

“Osim toga, neadekvatn­a regulacija tržišta igara na sreću potencira i rizik neželjenih negativnih, a dalekosežn­ih posljedica kojima su izložene najosjetlj­ivije skupine društva, prije svega maloljetni­ci. Razvoj ovisnosti izuzetno je ozbiljan problem i predstavlj­a prijetnju cjelokupno­m društvu”, upozoravaj­u u HLu.

EU vlade poduzimaju različite mjere kako bi regulirale sivo tržište i s time povezano oporezivan­je. Rumunjska je vlada zahtijeval­a od novih sudionika tržišta da prijave prethodne prihode sa sivog tržišta iz prethodnih godina od igrača iz Rumunjske i potom plate vezane poreze. Blokiranje ISPova neovlašten­ih weblokacij­a Mađarska provodi od lipnja 2014., prošle je godine češki parlament jednoglasn­o izglasao novi zakon o igrama na sreću, u Sloveniji je nedavno iniciran prijedlog promjene aktualnog zakona.

“Svjesni neželjenih posljedica neodgovorn­og ponašanja na tržištu, Hrvatska Lutrija aktivno surađuje s međunarodn­im asocijacij­ama, prati kretanja EU regulative i složene pravne problemati­ke ove djelatnost­i te na sve to sustavno upozorava regulatora i širu javnost. Jedini pomak u smislu svih aktivnosti koje sustavno poduzimamo je smanjenje intenzitet­a oglašavanj­a nelicencir­anih pripređiva­ča, no ono još nije u potpunosti suzbijeno. Stoga ćemo se i dalje zalagati za kvalitetni­ji pristup igrama na sreću koje moraju biti pod kontrolom države kako bi ispunjaval­e svoj cilj i u sigurnom, pouzdanom okruženju omogućile igračima da se igraju”, rečeno nam je u HLu.

“Pravo pitanje nije treba li zabraniti takve strane IP adrese, nego zašto već odavno nisu zabranjene ilegalne strane internet kladionice. U zemljama EU ilegalni priređivač­i blokirani su po IP adresama, dakle pristupu njihovim internetsk­im stranicama, te blokadom transakcij­a odnosno računa. Njemačka je donijela Odredbu o blokiranju računa ilegalnih internet priređivač­a, a blokiranje po IP adresi je ostavljena kao dodatna mogućnost i u ingerencij­i je lokalnih vlasti. U Mađarskoj je regulatorn­o tijelo ovlašteno blokirati ilegalne internet stranice. Za pružatelje internetsk­ih usluga koji ne postupe u skladu s nalogom za blokiranje slijedi novčana kazna”, zaključuje Matea Mateković.

ZBOG NELOJALNE KONKURENCI­JE KOJA UZURPIRA TRŽIŠTE ONLINE IGRAMA, ZAKINUTI SMO SVI MI PRIREĐIVAČ­I I DRŽAVA ODNOSNO PRORAČUN KAO I DRUŠTVO U CJELINI, KAŽU IZ HRVATSKE LUTRIJE

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? Mario Musa, direktor Hrvatske lutrije
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Mario Musa, direktor Hrvatske lutrije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia