Poslovni Dnevnik

Ekonomski ‘jastrebovi’ ulaze u Trumpov savjetničk­i krug

Savjetnik za gospodarst­vo Gary Cohn podnio ostavku

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kaos u Washington­u Savjetnik za gospodarst­vo Gary Cohn podnio ostavku

Analitičar­i smatraju da će Cohnovo mjesto sada popuniti zagovornic­i protekcion­ističke politike što je zabrinulo tržište

Odlaskom Garyja Cohna krug ekonomskih suradnika američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa dodatno će biti proširen zagovornic­ima protekcion­ističke politike, strahuju inozemni analitičar­i. Svjetska tržišta u srijedu je zabrinula vijest da je glavni ekonomski savjetnik Bijele kuće, Gary Cohn, podnio ostavku na mjesto direktora Nacionalno­g ekonomskog­g vijeća. j

Digao ruke

Bijela kuća službeno je priopćila kako je Cohn ponudioost­avkuali u utorak, da je već tjednima prije o tome razgovarao s predsjedni­kom Trumpom. Službeni razlog odlaska nije poznat, ali mediji špekuliraj­u da je Cohn digao ruke jer nije uspio uvjeriti Trumpa u pogrešnost odluke o uvođenju carina na čelik i aluminij koje prijete izazivanje­m trgovinski­h protumjera Kanade, Europe, Brazila i azijskih država. Po objavi vijesti o Cohnovu odlasku tečaj dolara je oslabio, a terminski ugovori na američke dioničke indekse izgubili su oko jedan posto na vrijednost­i. Analitičar­i to tumače povećanom zabrinutoš­ću oko američke ekonomske agende. “Jedan od odraslih u sobi je otišao. Tržište brine je li ovo signal da se definitivn­o uvode carine”, izjavio je za Reuters Paul MortimerLe­e, glavni ekonomist u odjelu za investicij­sko i korporativ­no bankarstvo francuske banke BNP Paribas. Monica de Bolle, znanstveni­ca s Peterson instituta za međunarodn­e financije smatra kako su šanse da će doći do trgovinsko­g rata sada povećane. “Ekonomski nacionalis­ti sada definitivn­o dobivaju priliku. Mislim da će biti vrlo utjecajni u administra­ciji”, ocjenjuje de Bolle. Naime, prvi kandidat za upražnjeno Cohnovo mjesto je Peter Navarro, ekonomist poznat po stavu da Kina ugrožava Ameriku na ekonomskom i vojnom planu što je uobličio i u seriji svojih knjiga. Navarro je trenutno čelnik Nacionalno­g trgovinsko­g vijeća i snažno podupire najavljene carine na čelik i aluminij. Osim Navarra, ozbiljan kandidat je i konzervati­vni komentator Larry Kudlow.

Ostavkom Cohna američki je predsjedni­k sve usamljenij­i u svojoj želji da uvoz čelika carini po stopi od 25 posto, a aluminija po 10 posto. Iako je i u utorak ponovio kako neće odustati od uvođenja carina, predsjedni­k Zastupničk­og doma Paul Ryan odmah mu je uzvratio kako su predložene carine preširoke. Naravno, Ryan ima i uske političke interese s obzirom da bi eventualne protumjere Europske unije pogodile njegovo biračko tijelo u Wisconsinu. Stoga je Ryan pozvao na “ciljanije mjere”.

Pogođeni saveznici

Naime, iako carine na čelik i aluminij ciljaju Kinu s kojom SAD ima trgovinski manjak od 375 milijardi dolara - dvije trećine ukupnog manjka ustvari pogađaju Kanadu. Odlaskom Garyja Cohna Wall Street gubi velikog saveznika u Bijeloj kući. Naime, sada već bivši Trumpov ekonomski savjetnik na to je mjesto došao iz banke Goldman Sachs gdje je bio glavni operativni direktor.

Jedan je od arhitekata porezne reforme, za sada jedine velike Trumpove zakonodavn­e pobjede. Osim toga, svojim je utjecajem spriječio da SAD etiketira Kinu kao manipulato­ra valutnim tečajem te je sugerirao Trumpu da radije pokrene pregovore o novom Sjevernoam­eričkom ugovoru o slobodnoj trgovini (NAFTA), a ne da ga odmah ukine.

Cohnov odlazak uslijedio je svega desetak dana nakon što je ostavku dala direktoric­a komunikaci­ja Hope Hicks. Međutim, posljednji otkaz suradnika Trumpa očito nije pretjerano zabrinuo. Preko Twittera je poručio kako će uskoro odabrati novog ekonomskog savjetnika te da mnogi čekaju u redu da uskoče na to radno mjesto.

 ?? REUTERS ?? Za upražnjeno mjesto Garyja Cohna favoriti su Peter Navarro i Larry Kudlow
REUTERS Za upražnjeno mjesto Garyja Cohna favoriti su Peter Navarro i Larry Kudlow
 ?? REUTERS ?? Odlaskom Garyja Cohna Wall Street gubi velikog saveznika
REUTERS Odlaskom Garyja Cohna Wall Street gubi velikog saveznika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia