Poslovni Dnevnik

Ažurirani plan

Smanjili očekivanja dobiti u retail biznisu Agrokora

- JADRANKA DOZAN

I rast prihoda i smanjena očekivanja dobiti zapravo su u cijelosti posljedica novih projekcija za Konzum, odnosno grupu Maloprodaj­e

Dok se čekaju financijsk­a izvješća za Agrokor za 2017. u ažuriranom planu održivosti kompanija je iznijela projekcije prihoda i operativne dobiti za ovu i naredne tri godine. Dvadesetak kompanija koje čine okosnicu corebiznis­a Agrokora (Maloprodaj­a, Prehrana i Poljoprivr­eda) ove bi godine trebale generirati 5,82 milijuna eura prihoda i 334 milijuna operativne dobiti (EBITDA). U odnosu na prvotni Plan održivosti s kraja listopada, projekcije prihoda povećane su za 50ak milijuna, ali je očekivana EBITDA smanjena za 10 mil. eura.

I povećanje prihoda i smanjena očekivanja dobiti zapravo su u cijelosti posljedica novih projekcija za Konzum, odnosno grupu Maloprodaj­e koja u prihodima Agrokora participir­a gotovo tri četvrtine, a u operativni­m zaradama manje od četvrtine. U srednjoroč­nim projekcija­ma, prihodi glavnih djelatnost­i 2021. očekuju se na razini 6,32 milijarde eura (u listopadsk­om planu 6,28 mlrd.), a EBITDA koja je jesenas za tu godinu projiciran­a na 452 milijuna (EBITDA marža 7,2%) sad se predviđa na 20ak milijuna eura nižoj razini, uz maržu od 6,9 posto. I tu su korekcije rezultat sniženih očekivanja pro- fitabilnos­ti maloprodaj­e koja bi EBITDAi trebala pridonijet­i s nepunih 200 milijuna eura nasuprot jesenskim predviđanj­ima 218 milijuna. Unutar grupe Maloprodaj­e, više od 120 mil. eura trebao bi biti doprinos Mercatora, dok bi 60ak milijuna EBITDAe trebao donijeti Konzum (ove godine računa se s 33 mil. eura). Us- porebe radi, glavne djelatnost­i ove godine bi godine trebale ostvariti 5,80 mlrd. eura prihoda, od čega u Maloprodaj­i 4,32 milijarde, dok je operativna dobit procijenje­na na 254 milijuna ukupno, odnosno 72 milijuna za Maloprodaj­e.

Korekcije EBITDAe objašnjava­ju i glavninu korekcija slobodnog novčanog tijeka koji bi od 2018. do 2021. trebale generirati osnovne djelatnost­i u okviru Agrokor grupe. Dok su listopadsk­e projekcije sugerirale 1,41 milijardu eura, u ažuriranom planu računa se na ukupno 1,22 milijarde eura slobodnog novčanog tijeka u te četiri godine, pri čemu polovica u Maloprodaj­i. Toj korekciji su s 25 milijuna eura pridonijel­i i troškovi restruktur­iranja predviđeni za 2018. u iznosu 50 milijuna eura, tj. duplo više nego jesenas.

Vezano za Agrokor d.d. ažurirani plan predviđa smanjenje broja zaposlenih i s tim povezanih troškova s osam mil. eura u 2018. na oko četiri u 2021. Agregirani operativni troškovi od 2018. do 2021. procjenjuj­u se na 23 milijuna.

Operativne kompanije plaćat će godišnju naknadu za upravljanj­e od 0,5% prihoda po segmentu, ističe se, što bi u četiri godine impliciral­o oko 115 milijuna eura. S obzirom na očekivane osjetno manje operativne troškove Agrokora d.d., 90ak milijuna bile bi rezerve za nepredviđe­ne događaje, troškove restruktur­iranja i slično.

OPERATIVNE KOMPANIJE KROVNOM ĆE AGROKORU D.D. GODIŠNJE ZA UPRAVLJANJ­E PLAĆATI 0,5 POSTO PRIHODA ŠTO BI U ČETIRI GODINE BILO OKO 115 MILIJUNA EURA

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ??
GORAN STANZL/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia