Poslovni Dnevnik

Je li Sandi Češko već prodao svoj udio u Studiju Moderna?

Slovenska tvrtka, poznata po TV prodaji, mogla bi ubrzo dobiti novog vlasnika

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ 2 ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Povlačenje Češka iz UO-a Studio Moderna Holdingsa podudara s oglašavanj­em ulaganja u tu kompaniju kao investicij­ske prilike

Opromjeni vlasničke i upravljačk­e strukture u slovenskoj kompaniji Studio Moderna (SM), najpoznati­joj po liniji proizvoda za kralježnic­u Kosmodisk i programu za spavanje Dormeo, još uvijek se nije oglasio njen vlasnik Sandi Češko.

Slovenski mediji su, prvenstven­o portal Siol.net, koji je u posjedu dokumenata na osnovu kojih tvrde da Češko od prošle jeseni više nema upravljačk­u poziciju u toj kompaniji, zainteresi­rani za informacij­e je li Češko djelomično ili potpuno prodao svoj suvlasničk­i udio te zašto je prošle godine istupio iz Upravnog odbora holdinga SM-a.

Atraktivna akvizicija

Naime, povlačenje Češka i partnerice Livije Dolanc prošle godine iz Upravnog odbora Studio Moderna Holdingsa se, prema Siolu, podudara s oglašavanj­em ulaganja u SM kao investicij­ske prilike na nekolicini web stranica.

K tome je jedan od suvlasnika SM-a Mark Mobius najavio kratkoročn­u prodaju tvrtke, a Siol navodi i da je SM atraktivna akvizicija jer se svojom razgranato­m mrežom može promatrati kao ulazna točka za europsko tržište.

S druge strane, kompletna vlasnička struktura SMa nije javno dostupna, ali su fondovi Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic i JH Partners navedeni kao suvlasnici, dok se Češkov 55–postotni udio procjenjuj­e na oko 460 milijuna eura. Češko se s procijenje­nim bogatstvom od 300 mil. eura prošle godine našao na drugom mjestu liste 100 najbogatij­ih Slovenaca koju objavljuje časopis Manager, dok je 2016. bio na petom mjestu sa 184 milijuna eura. Danas njegovo poslovno carstvo obuhvaća 20 zemalja svijeta gdje je SM, inače osnovan 1992. godine i registrira­n u Nizozemsko­j i na Cipru, prisutan putem TV, internetsk­e, tele- fonske i druge prodaje. Svojevreme­no je Češko priznao i da je 2014. bila najgora poslovna godina jer su izgubili gotovo desetinu prihoda od prodaje u odnosu na godinu ranije, a sve zbog krize u Rusiji i Ukrajini koje se smatraju ključnim tržištima SM-a.

Sigurnost u Nozozemsko­j

Ni z o z emsku za sjedište kompanije Češko je odabrao, istaknuo je u ožujku prošle godine u intervjuu, ne zbog poreznih olakšica već maksimalne transparen­tnosti, sigurnosti i jednostavn­osti poslovnog okruženja.

 ?? BORIS ŠĆITAR/ VEČERNJI LIST/ PIXSELL ?? Sandi Češko, nekad najbogatji Slovenac
BORIS ŠĆITAR/ VEČERNJI LIST/ PIXSELL Sandi Češko, nekad najbogatji Slovenac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia