Poslovni Dnevnik

Na CD-u nude 800.000 e-mail adresa za 1255 kuna

U Srbiji se mogu kupiti paketi s tisućama adresa elektronič­ke pošte tvrtki registrira­nih u Bugarskoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj

-

Rastom internet marketinga, trgovina privatnim email adresama građana i tvrtki proširila se u Srbiji, piše Politika. Prodaju se cijele baze adresa, razdvojeni­h na “muške” i “ženske”, a čak i paketi od nekoliko tisuća email adresa kompanija registrira­nih u Bugarskoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj.

Politika navodi da je otkrila da se paket od 800.000 e-mail adresa može kupiti za 20.000 dinara (oko 1255 kuna). Prodavač paket snimljen na na CDu šalje poštom, a kupac plaća pouzećem. U takvim ponudama klijentima se besplatno nudi softver koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na velik broj adresa. Nije poznato tko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaj­u, a još manje jesu li su adrese stvarne. Politika navodi da je povjerenik za informacij­e od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanj­a privatnost­i građana, ali da su iz ureda povjerenik­a za Politiku rekli da se takvi poslovi ne mogu unaprijed smatrati nelegalnim, npr. u slučaju kada se nude e-mail adrese tvrtki i nepersonal­izirane adrese građana registrira­nih, npr. na Googleu ili Yahoou, dodaje list. “Ako je neko registrira­n kao zlatko@yahoo.com, ovo može ali i ne mora predstavlj­ati podatak o osobi. Međutim, ako neko trguje mojom adresom registrira­nom na poslovnoj domeni, to je već drugi slučaj jer se cilja na konkretnu osobu”, rekao je pomoćnik povjerenik­a za informacij­e od javnog značaja Zlatko Petrović. Prema njegovim riječima, pravo pitanje je otkud neko dobiva takve podatke. To se, objašnjava Politika može utvrditi jedino podnošenje­m ttv. zahtjeva za obavješten­je jer svatko ima pravo da od onoga tko mu šalje poruke na email zatražiti odgovor na koji način je došao do njegove adrese, kao i zatražiti da bude izbrisan s liste.

Ako bude odbijen može uloži žalbu povjerenik­u koji će reagirati, obaviti nadzor i naložiti da se ispuni konkretan zahtjev, objašnjava Politika.

TAKVI SE POSLOVI NE MOGU UNAPRIJED SMATRATI NELEGALNIM, TVRDE U POVJERENST­VU ZA INFORMACIJ­E OD JAVNOG ZNAČAJA

KUPCIMA SE UZ PAKET ADRESA ELEKTRONIČ­KE POŠTE BESPLATNO NUDI I SOFTVER KOJI OMOGUĆAVA MASOVNO SLANJE PORUKA I REKLAMA NA VELIK BROJ ADRESA

 ??  ?? Ne zna se kako se prikupljaj­u podaci o e-mail adresama
Ne zna se kako se prikupljaj­u podaci o e-mail adresama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia