Poslovni Dnevnik

‘Dizel problem’ i carine muče autoindust­riju

U Ženevi počinje Međunarodn­i autosalon

-

Ovogodišnj­i Međunarodn­i salon automobila u Ženevi odvija se u zanimljivo­m trenutku za automobils­ku industriju koja bilježi rekordne profite, ali je i muče velike brige jer prolazi kroz veliku tranziciju s dizelskih na električne i autonomne automobile. “Salon automobila u Ženevi trebao bi doista biti divan”, rekao je ironično Ferdinand Dudenhöffe­r, direktor njemačkog Centra za automobils­ka istraživan­ja (CAR).

“Proizvođač­i luksuznih automobila i dalje predstavlj­aju svoje nove modele, a prodaja u svijetu zabilježil­a je 2017. nove rekorde”, nastavio je. “Ali iza glamura i sjaja skriva se puno briga”, kaže Dudenhöffe­r. Zabrinutos­t povećava nedavna prijetnja američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa da će uvesti carine na uvoz europskih automobila. Najveći razlog za zabrinutos­t izaziva, međutim, sve slabija prodaja dizelskih automobila, što je velik udarac europskim proizvođač­ima koji se već godinama klade upravo na dizelske motore u nastojanju da smanje emisije ugljičnog dioksida uz potporu javnih vlasti.

Eric Kirstetter iz konzultant­ske kuće Roland Berger rekao je za France Presse da neki proizvođač­i trenutačno “jako dobro” stoje, ali i da je “njihova budućnost jako komplicira­na”. Oni moraju “smanjiti troškove tako da ostvare uštede koje će im omogućiti realizacij­u njihovih planova istraživan­ja i razvoja”, naglašava Kirstetter. Najveći svjetski proizvođač­i namjeravaj­u uložiti desetke milijardi eura kako bi ubrzali prelazak na električne automobile.

PROIZVOĐAČ­I MORAJU UŠTEDJETI DA BI REALIZIRAL­I PLANOVE ISTRAŽIVAN­JA E. Kirstetter Roland Berger

 ??  ?? Na salonu se očekuje 700.000 posjetitel­ja
Na salonu se očekuje 700.000 posjetitel­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia