Poslovni Dnevnik

Za američki sud kriptovalu­te su robe

Stručnjaci smatraju da podvođenje u postojeće kategorije nije pravi put

-

Presuda američkog suda definira kriptovalu­te kao robu, poput zlata ili nafte, ali stručnjaci smatraju da rješenje u procesu regulacije nije podvođenje kriptovalu­ta u postojeće kategorije. Kako prenosi Reuters, savezni sud u New Yorku presudio je kako Komisija za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC) ima pravo regulirati trgovinu kriptovalu­tama.

Sud je, naime, odlučivao o nadležnost­i CFTCa da protiv stanovnika države New York Patricka McDonella i njegove tvrtke Coin Drop Markets podese prijavu zbog prijevare nudeći klijentima savjete u trgovanju bitcoinom. Sud je time podržao CFTCov stav iz 2015. da su kriptovalu­te ustvari robe.

Odvjetnik Vlaho Hrdalo za Poslovni dnevnik kaže kako je teško ocijeniti kakve učinke proizvodi pojedinačn­a odluka američkog suda. “Međutim, regulacija kroz dijalog s industrijo­m je svakako nešto čemu treba težiti za što se zalažemo i mi u Udruzi za blockchain i kriptovalu­te. No, mišljenja sam da se rješenje za kriptovalu­te neće pronaći u pokušaju da ih se podvede pod neku već postojeću kategoriju već da im se prizna svojstvo digitalne imovine ‘sui generis’ koja ima dvojnu narav ovisno o načinu upotrebe ( digitalna) valuta ili (digitalna) financijsk­a imovina”, istaknuo je Hrdalo. Podsjetimo, regulacija kriptovalu­ta još je u vrlo ranoj fazi, a doseg regulatora još uvijek ne prelazi upozorenja ulagačima da budu oprezni.

 ??  ?? Odvjetnik Vlaho Hrdalo
Odvjetnik Vlaho Hrdalo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia