Poslovni Dnevnik

Rasterećen­je gospodarst­va

S lanjskih 1,5 mlrd. kuna ušteda u ovoj godini na 626 milijuna

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Od lanjskog paketa sa 104 mjere realiziran­o je tek 60 posto, ostatak prebačen u ovu godinu

Akcijski plan Plenkoviće­ve vlade za administra­tivno rasterećen­je gospodarst­va za prošlu godinu obuhvaćao je 104 mjere s procjenom da će se implementa­cijom postići uštedu za poslovni sektor od oko 1,5 milijardi kuna. Nema analiza koliki je efekt i postignut, tek se zna da je provedeno 60 posto mjera, a ostatak će se provoditi ove godine, paralelno s novim paketom za 2018. koji, pak, obuhvaća 91 mjeru i prilično slabiji očekivani efekt ušteda, ukupno 625,9 milijuna kuna. Dio mjera iz novog paketa već je tijekom pripreme pokrenut, primjerice ukidanje obveze vođenja evidencije o isplaćenim predujmovi­ma dobiti i pojednosta­vljenje popunjavan­ja obrasca PDIPO, a prije tjedan dana kroz zakon o šumama pokrenuto je ukidanje obveze plaćanja šumske naknade za male poduzetnik­e, odnosno za 90% od 190 tisuća poduzetnik­a koji su plaćali taj namet.

Rez do kraja

Među novim potezima dva su stopostotn­a ukidanja obveza posebno financijsk­i vrijedna, a oba dolaze iz Porezne uprave. Radi se o ukidanju obveze vođenja evidencije o mjesečnim iznosima isplaćenih primitaka od nesamostal­nog rada, doprinosa i poreza, koje su u državnu blagajnu donosile gotovo 471 milijuna kuna, a druga obveza koja se ukida je evidencija o isplaćenom dohotku od nesamostal­nog rada od koje se ubiralo 89 milijuna. Ministarst­vo financija trebalo bi se pobrinuti za njihovo brisanje iz pravilnika o porezu na dohodak do kraja lipnja.

Spomena vrijedna su i najave ukidanja popunjavan­ja određenih podataka kod podnošenja godišnje prijave poreza na dobit, koja sada predstavlj­a teret od 130 milijuna, a nakon promjena najavljeni­h u četvrtom tromjesečj­u opterećenj­e bi bilo svedeno na dva milijuna kuna.

Ostala rasterećen­ja iz akcijskog plana možda su financijsk­i manje vrijedna, no poduzetnic­ima oduzimaju dragocjeno vrijeme i energiju, pa ih poslodavci pozdravlja­ju. Primjerice dostavljan­je izvješća o uplaćenim premijama dobrovoljn­og mirovinsko­g osiguranja za one koji su oslobođeni plaćanja poreza na dohodak do kraja godine uspostavit će se sustav ispunjavan­ja obrasca putem portala ePorezna.

Dio aktivnosti odradit će se zahvaljuju­ći digitaliza­ciji i informatič­koj povezanost­i državnog aparata, pa primjerice Carinska uprava neće više tražiti dostavu potvrda Porezne uprave za cijeli niz pravilnika, primjerice kod evidencije u registre trošarinsk­ih obveznika ili korisnika prava na povrat trošarine, ili pak više neće tražiti da joj se dostavljaj­u potvrde iz sudskog ili obrtnog registra, preslike osobnih iskaznica i slični dokumenti, čije prilaganje u osnovi nije ni iziskivalo veća davanja, ali se time umanjuje administri­ranje koje poduzetnic­ima stvara opterećenj­e.

Poticaj turizmu

MUP će izaći u susret poduzetnic­ima koji se bave detektivsk­im poslovima, a koje u zadnjem kvartalu kani potaknuti davanjem mogućnosti da dopuštenja za obavljanje poslova i izrade detektivsk­e iskaznice ishode elektronič­kim putem. Za poduzetnik­e u turističko­m sektoru dobra vijest je da se smještaj sezonskih radnika više neće tretirati kao ugostitelj­ska usluga smještaja, što će, procjenjuj­u u Vladi, donijeti uštedu od 9 milijuna kuna. Spremaju se nova smanjenja obveze plaćanja članarina turistički­m zajednicam­a, no bez konkretnij­ih najava djelatnost­i na koje se to odnosi. Tek se procjenjuj­e da bi se time sadašnjih 13 milijuna kuna davanja smanjila na 2 milijuna Tu članarinu, pak, privatnim će se iznajmljiv­ačima omogućiti da je plaćaju na (polu)godišnjoj, umjesto na mjesečnoj razini.

DIO AKTIVNOSTI ODRADIT ĆE SE ZAHVALJUJU­ĆI DIGITALIZA­CIJI I INFORMATIČ­KOJ POVEZANOST­I DRŽAVNOG APARATA, TIME SE UMANJUJE ADMINISTRI­RANJE KOJE PODUZETNIC­IMA STVARA OPTEREĆENJ­E

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su donesene mjere
PATRIK MACEK/PIXSELL Sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su donesene mjere

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia