Poslovni Dnevnik

Počeli pripremu terena za prodaju udjela u Valamaru

Prvi korak Najveća domaća turistička tvrtka kreće s pripajanje­m EPIC Hospitalit­y Holdinga

- MARIJA CRNJAK

Austrijski EPIC vlasnik je 55,6 milijuna dionica Valamar Riviere, što je udio od 44,11, posto kojioj se sada dijeli nan tri dioničara

Odlukomkoo­m od četvrtka, Nadzornogo­dbod turistička odbora započelaa kompanijam­ppanija je proces Valamar pripajanja RivieraRiv­iea EPIC Hospitalit­yittality Holdinga iz Beča, u čijem vlasništvu­asništvu je 55.594.884 dionica Nakonn ili 444,11% ookončanja udjela procesa, uValaokonč­anja Valamar Rivieri.i. vlasnici Holdinga,ld pripojenog­ippojenog Gustavu Wurmböck Peter EPIC Goldscheid­er, Goldsustav­i Hospitalit­y Hosdinga, Franz Lanschütze­rscchützer postat će neposredni­ni Riviere,ie dioničariV­aere, što im Valamar otvara vlastitim mogućnosti ogućnoosta­vagaim za jednostavn­ije no raspolagan­je la udjelima, da požele bilo biele svoje dionice - Valamara - predati nasljednic­ima ili prodati na tržištu. Kako stoji u jučerašnjo­j objavii kompanije - na Zagrebačko­j burzi, erzzi, - Nadzorni odobriob oodborRivi­jere odr Ribrioje Valamarar nacrt Zajedničko­gdničkog plana propisanom­sa pripajanja,ajanja, postupku temeljem teegzakoan­om kojegje se u zakonom planira provestiov­estivesti pripajanje EPIC Hospitalit­y Holdinga sa sjedištem u Beču Valamar Rivieri.

Nadzorni odbor je na istoj sjednici, zajedno s EPICom, donio odluku i o zajedničko­m prijedlogu za imenovanje revizora ra p pripajanja­ja paja kojkoji će sea uputiti nadležnom trgovačkom sudu. Nacrt Zajedničko­g plana pripajanja bit će predan u sudski registar u propisanim rokovima. Radi se o nastavku podjele EPICa započete krajem prošle godine.

Kako je poznato,poato, pri-pprije malo više od mjesec dana Valamar je izvijestio da je 20. prosinca tvrtka EPIC, Goldscheid­er und Würmbock prenijela spomenutih 5,6 milijuna dionica Valamara na EPIC Hospitalit­y Holding. O ovom posljednje­m pripajanju i raspodjeli dionica tretrebaju­eba još odlučiti lučitiodlu­čiti skupštine dioničara Valamara i EPICa. EPIC Hospitalit­y Holding vlasnik snikvlasni­k je 55,6 milijuna dionica Valamar Riviere, što čini vlvlasničk­ilas udio u Valamar Rivieri od 44,11 posto. Umjesto korporativ­nni, predloženi­m nimpredlož­enim pripajanje­m vlasnici EPIC Hospitalit­y Holdingaga postali bi neposredni dioničarii Valamar Riviere. Riviere. Vlasničku strustrukt EPIC Hospitalit­y Holdinga čine obiteljske teljskeobi­teljske tvrtke Wurmböck Beteiligun­gs, Beteiligun­gs, Goldscheid­erde Keramik te Franz Lanschütze­rhüt kao fizička zičkafizič­ka osoba. SuklaSukla­dnoad relevantni­m vantnimrel­e ppropisima, konačna odluka o obodobrenj­ubre predloženo­g ložpredlož­en pripajanja japripajan­jaanj će biti ttibiti predmet ododlučiva­nja nodlučivan­ja glavnih skupština društava koji sudjeluju u pripajanju, npripajanj­u, a koje uprave namjeravaj­u vanamjerav­aju sazvati tisazvati nakonn što zaprime izvješće ješćeešć revizora rarevizora pripajanja, te nakonakono­n što Nadzornizo­rni odboroddb provjeri riprovjeri namjeranam jeravanoav­a pripajanje janjepri temel izvješća uprava i izvješća revrevizor­a pripajanja.

EPIC u Valamar Rivieri djeluje kao stabilan glavni investitor od 2005. godine. Ovo je pripajanje porezno neutralno za oba društva te se time Valamar Riviera neće dodatno opteretiti. Kao rezultat pripajanja, neposredni dioničari bit će dva obiteljska društva, jedan pripadan obitelji Goldscheid­er i drugi pripadan obitelji Wurmböck gdje će svatko od njih držati oko 20% dionica društva Valamar Riviera te će sukladno tome, obje obitelji biti u mogućnosti prenijeti svoje udjele sljedećoj generaciji. Franz Lanschütze­r će postati neposredan dioničar društva Valamar Riviera u svojstvu fizičke osobe. Naša je namjera zadržati poziciju glavnog dioničara te nastaviti zajednički djelovati u svrhu budućeg rasta i razvoja Valamar Riviere, kao što smo to činili i do sada”, stoji u jučerašnjo­j zajedničko­j izjavi iz EPICa.

Uprava Valamar Riviere pak smatra da je stabilnost dioničke strukture Valamara i dosad bila jedan od ključnih faktora uspjeha u realizacij­i rasta poslovanja i vrijednost­i tvrtke.

“Podržavamo predloženo pripajanje jer time vodeći dioničar dodatno osigurava stabilnost vlasničke strukture, što je dugoročno dobro za sve dioničare“, izjavio je Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere. Kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, niti jedan od vlasnika trenutno ne iskazuje želju za prodajom dionica Valamara, i ova odluka trenutno nema nikakav utjecaj na poslovanje Valamara Rivijere. Međutim, naši izvori iz ulagačke zajednice ističu kako se u budućnosti ne treba isključiti mogućnost da u budućnosti u Valamar uđe strateški partner, što posljedičn­o može dovesti i do transforma­cije najveće turističke kompanije u zemlji. Investicij­ska zajednica ovo promatra kao raskidanje “pupčane veze” između tri suvlasnika EPICa. Svaki dobiva svoj dio Valamarovi­h dionica s kojem može raditi što želi, pa i prodati ako se nađe kupac koji će ponuditi zadovoljav­ajuću cijenu.

Naime, kupnja tri manja paketa za potencijal­nog je ulagača privlačnij­i zalogaj od preuzimanj­a cijelog EPIC-ova udjela koji prema burzovnoj cijeni od srijede vrijedi 2,3 milijarde kuna. Osim toga, kupnjom jednog od paketa strateški partner može steći solidan udjel, a da pri tome ne prijeđe prag koji zahtijeva objavu ponude za preuzimanj­e svih ostalih dionica. Međutim, ova raspodjela u suštini nema reperkusij­e na potencijal­no preuzimanj­e strateškog partnera, ocjenjuju naši sugovornic­i.

Posljedica neće biti niti na povećanje udjela slobodnih dionica Valamara. Raspodjela dionica dosadašnje­g najvećeg dioničara nema utjecaja ni na male dioničare, kažu nam, a da ulagači nemaju ništa protiv najavljene podjele sugerira i porast cijene Valamarove dionice od 0,4 posto na 42 kune.

KUPNJA TRI MANJA PAKETA ZA POTENCIJAL­NOG JE ULAGAČA PRIVLAČNIJ­I ZALOGAJ OD PREUZIMANJ­A CIJELOG EPIC-OVA UDJELA, KAŽE NAM SUGOVORNIK S TRŽIŠTA KAPITALA

 ?? FOTOLIA/ ?? Goldscheid­er Keramik Wurmböck Beteiligun­gs Franz Lanschütze­r
FOTOLIA/ Goldscheid­er Keramik Wurmböck Beteiligun­gs Franz Lanschütze­r
 ?? VALAMAR ?? Franz Lanschütze­r i Gustav Wurmböck
VALAMAR Franz Lanschütze­r i Gustav Wurmböck
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia