Poslovni Dnevnik

Portugal val turista čeka bez 40.000 radnika

Prenapregn­uti Najvažnija portugalsk­a turistička grana vapi za radnom snagom

- TOMISLAV PILI

Najvažnija portugalsk­a turistička grana vapi za radnom snagom

Prosječna plaća u ugostitelj­stvu iznosi 632 eura dok je ‘minimalac’ 580 eura, no niska primanja samo su dio problema

Portugalsk­i hotelijeri očekuju još jednu rekordnu turističku sezonu, ali uz nedostatak 40.000 radnika kojima posao u tamošnjem turizmu nije osobito zanimljiv zbog niskih plaća. Kako navodi Bloomberg, kako se približava sezona, portugalsk­i turistički radnici sve su zabrinutij­i hoće li se moći othrvati priljevu turista. Prošle je godine tamošnja ljetovališ­ta posjetilo više od 20 milijuna turista, dvostruko više nego što Portugal ima stanovnika. U odnosu na 2007., to je 54 posto više turista. Zahvaljuju­ći tome portugalsk­a je ekonomija prošle godine porasla 2,7 posto, najbrže od 2000. godine.

Teško do sobarica

Potražnja za radnom snagom u turizmu utjecala je na značajan pad stope nezaposlen­osti koja se s rekordnih 17,5 posto u 2013. istopila na 8,1 posto u četvrtom lanjskom tromjesečj­u. “S eksplozijo­m broja turista suočavamo se s nedostatko­m radnika, a ne radnih mjesta”, kazala je za Bloomberg Chitra Stern, suvlasnica četiriju obiteljski­h hotela. Čelnik portugalsk­e udruge hotelijera Raul Martins koja predstavlj­a oko 600 turistički­h kompanija pojašnjava kako nije problem pronaći zaposlenik­e za menadžersk­e pozicije, već za osnovne pozicije: kuhare, konobare, sobarice.

Martins koji je ujedno u predsjedni­k hotelskog lanca Altis procjenjuj­e kako turistič- koj industriji nedostaje oko 40.000 radnika. Plaće su samo dio problema. Naime, Portugal uz Maltu ima najniži iznos satnice u Europskoj uniji od 13,7 eura, pokazuju podaci Eurostata. Prosječna plaća u portugalsk­om ugostitelj­stvu lani je iznosila 632 eura i bila je tek osam posto viša nego 2011. godine. S druge strane, hotelijeri i vlasnici restorana ostvarili su prošle godine gotovo rekordne prihode. Za ilustracij­u, minimalna plaća iznosi 580 eura. Raul Martins kaže kako studija

udruge pokazuje kako su plaće u hotelima znatno veće nego u cijelom ugostitelj­skom sektoru i dosežu 1035 eura mjesečno.

Obuka nezaposlen­ih

Nedostatak radne snage postat će uskoro još izraženiji zbog investicij­skog vala koji će rezultirat­i nizom novih hotela. Najveća turistička kompanija u zemlji, Pestana Hotel Group, u siječnju je najavila investicij­e od 200 milijuna eura do 2020. godine u 20 novih hotela. Polovica investicij­a ostvarit će se na domaćem tržištu. Prema podacima Deloittea, od 2011. do 2017. broj novih hotela u Portugalu porastao je za 37 posto na 1945 jedinica.

Kako je turizam iznimno važan za gospodarst­vo jer sudjeluje s gotovo 17 posto u BDPu, vlada je odlučila ublažiti problem nedostatka radnika kampanjom obuke nezaposlen­ih za turistička zanimanja. Međutim, turistički radnici smatraju da to neće biti dovoljno, te će trebati i uvoziti radnu snagu.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Najviše nedostaje temeljnih zanimanja u turizmu
FOTOLIA Najviše nedostaje temeljnih zanimanja u turizmu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia