Poslovni Dnevnik

Gotovina na tekućim i žiro računima porasla za petinu

-

Depozitni novac u siječnju dosegao 72,4 milijarde kuna

Visoke godišnje stope rasta depozitnog novca u skladu su s kontinuira­nim padom kamatnih stopa na štednju

Niske kamatne stope koje se očekuju i tijekom ove godine sugeriraju nastavak gomilanja novca na tekućim i žiroračuni­ma hrvatskih građana.

Kako se navodi se u analizi Raiffeisen­bank Austria (RBA) objavljeno­j u četvrtak ukupni depoziti u poslovnim bankama u Hrvatskoj iznosili su na kraju siječnja 268,8 milijardi kuna, što je 6,5 milijardi kuna ili 2,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, dok su na mjesečnoj razini pali.

Visoka likvidnost

U siječnju su, u odnosu na prosinac, ukupni depoziti pali za 4,3 milijarde kuna ili 1,6 posto, no na godišnjoj se razini nastavlja rast depozita.

Rast ukupnih depozita, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, zahvaljuje se rastu depozitnog novca, odnosno novcu na tekućim i žiroračuni­ma te obvezama banaka po izdanim kunskim instrument­ima plaćanja.

Krajem siječnja ukupan depozitni novac iznosio je 72,4 milijarde kuna, što je 12,8 milijardi ili 21,4 posto više nego godinu dana prije. “Visoke go- dišnje stope rasta depozitnog novca u potpunosti su u skladu s kontinuira­nim padom kamatnih stopa na štedne i oročene depozite u Hrvatskoj i eurozoni”, ističe se u analizi RBA.

Objašnjava se da je pad kamatnih stopa na depozite posljedica iznimno visoke dugogodišn­je likvidnost­i, što je rezultat ekspanzivn­e mo- netarne politike HNBa i Europske središnje banke (ECB), a što je izazvalo pad kamatnih stopa na plasmanima.

Pad i 16. mjesec

Ovu tezu potvrđuju i podaci o kretanju štednje. Naime, ukupni štedni i oročeni depoziti, u stranoj i domaćoj valuti, u siječnju su na mjesečnoj razini pali već 16. mjesec zaredom. Tako su na kraju siječnja iznosili 196,4 milijarde kuna, što je u odnosu na prosinac manje za 2,9 milijardi ili 1,5 posto.

U odnosu na siječanj prošle godine, iznos štednih i oročenih depozita pao je, pak, za 6,3 milijarde kuna ili 3,1 posto, zaključuje se u analizi RBA.

 ?? FOTOLIA ?? Ukupni depoziti u siječnju su dosegli 268,8 milijardi kuna, 2,5 posto više nego godinu ranije
FOTOLIA Ukupni depoziti u siječnju su dosegli 268,8 milijardi kuna, 2,5 posto više nego godinu ranije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia