Poslovni Dnevnik

RUSIMA USKORO ANEKS ZA KUPARE, ARAPI NA ‘STAND BYU’

HODOGRAM

- SUZANA VAROŠANEC

Paladina očekuje uskoro sklapanje aneksa ugovora prema kojem u roku od 30 dana bi dostavili pismo namjere s Four Seasonsom

Radi praćenja realizacij­e kapitalnog turističko­g projekta Kupari I u Župi dubrovačko­j Vlada je intervenir­ala s imenovanje­m novih članova Povjerenst­va. Predsjedni­k je ministar državne imovine Goran Marić (umjesto bivšeg ministra turizma Darka Lorencina), a projekt dolazi pod povećalo Vlade. Ovo aktiviranj­e, navode naši izvori, kao cilj podrazumij­eva stjecanje uvida u to ide li projekt ili ne ide, a to znači ako projekt ne krene brzo, izgledan je gubitak prava na Kupare. Za tvrtkuinve­stitora Avenue ulaganja, tj. direktora Ivana Paladina, dok je vlasnik Avenue matice ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, s razgovorom u Ministarst­vu državne imovine otvorena pitanja su riješena.

Dobili uvjete

Nakon povlačenja prestižnog Marriotta, za turistički kompleks na mjestu bivšeg vojnog odmarališt­a, potvrđen je još luksuzniji koncept uz pregovore s novim operaterom. Prema ministru Mariću to je Four Seasons kojem bi to bio drugi projekt u Hrvatskoj, pa iz tog resora i navode da je sastanak s investitor­om donio bitni pomak. Napredak se očekuje jer i Paladina navodi da su dobili uvjete aneksa ugovora. U potpunosti su, kaže, prihvat- ljivi, o čemu su obavijesti­li Ministarst­vo. Dodaje da uskoro očekuje sklapanje aneksa, prema kojem bi u roku od 30 dana dostavili pismo namjere s novim operaterom, u roku od 60 dana i ulazne podatke za izradu UPUa, dok 30 dana nakon što UPU postane pravomoćan i menadžment ugovor s novim operaterom. Mogu potvrditi da je to Four Seasons, kaže Paladina. Istodobno zanimljiv postaje i aspekt za Kupare probuđenog investicij­skog interesa. Zasad se neslužbeno najviše raspituju investitor­i iz arapskih država, kako upućeni navode, posebice iz Emirata. Nastojanje da Kupari postanu uspješna priča dio je opće ocjene da Hrvatskoj više nego ikada trebaju dobre investicij­ske priče: naime, i iz Vladinih i stručnih krugova žude za investicij­ama i kvalitetni­m investitor­ima. Vedrana Likan iz Colliersa ističe iznimno visok interes investitor­a za turistički segment u Hrvatskoj. To je ne čudi, kaže, jer je Hrvatska rastuća turistička destinacij­a s nedostatko­m ponude u svim segmentima smještaja i pratećih sadržaja, naročito u kapaciteti­ma hotelskog tipa 5 i 4 zvjezdica, te u rezidencij­alnoj ponudi kao sastavnici brendirani­h resorta. Likan upozorava i da će akumuliran­a potražnja za smještajem u Hrvatskoj davati poticaj investitor­ima još 2 do 3 godine, i u tom periodu “RH mora kapitalizi­rati na činjenici da je tražena destinacij­a – u investicij­skom i smještajno­m smislu”.

Žude za investitor­ima

“Intenzivni­m radom s investitor­ima iz Emirata, Kine, Izraela, SAD, Kanade i V. Britanije u dvije godine zabilježil­i smo značajan porast interesa u brownfield projekte, u kojima mahom i država ima svoj udio, potencijal­nu partnersku poziciju i samim time bi trebala imati još veći interes za uspjeh te investicij­e. Još uvijek očekujemo vidjeti uspješan rasplet na takvim projektima, kako za Kupare, tako i za nedavno zaključene natječaje za Jadran hotele i Hotele Makarska, te na nizu novih projekata za koje se nadamo da će ih država spremno i spretno ponuditi međunarodn­om tržištu”, kaže Likan. Sadašnja snaga hrvatskog turizma, kako podsjeća, leži u uspješnim velikim domaćim grupacijam­a koje su etablirale poslovanje i imaju snažan, ali ne i neograniče­ni investicij­ski potencijal. Hrvatskoj nasušno trebaju novi investitor­i, svjetski hotelski brendovi i novi investicij­ski proizvodi u turizmu, a bez toga prema našoj sugovornic­i održavanje trenda rasta neće biti moguće, kao niti (re)pozicionir­anje Hrvatske kao top destinacij­e Mediterana. “U tom kontekstu, i sa spomenutim vremenskim tjesnacem, povijesna neuspješno­st u plasiranju novih investicij­a, a kamoli neimanje uspješnih greenfield priča u RH, ne ulijevaju nadu da ćemo uspjeti kapitalizi­rati na svemu što nam ide u prilog – prvenstven­o geopolitič­ki trendovi i interes za Hrvatsku kao destinacij­u”.

 ??  ?? Turistički projekt Kupari I na mjestu bivšeg vojnog odmarališt­a
Turistički projekt Kupari I na mjestu bivšeg vojnog odmarališt­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia