Poslovni Dnevnik

Banke požuruju prodaju Intereurop­e

Veliki vlasnici prezadužen­e slovenske logističke kompanije kupca žele pronaći još ove godine

-

Intereurop­u se već neuspješno pokušavalo prodati nakon što su je spasile banke poslije pustoši koju je ostavila bivša uprava

Bude li sve prema planovima, slovenska kompanija Intereurop­a, koja posluje i u Hvatskoj, prodat će se ove godine, javljaju Finance, Veliki vlasnici, banke, već su odabrale savjetnika za prodaju logističke kompanije iz Kopra, a riječ je o konzultant­skoj tvrtki Pricewater­houseCoope­rs (PwC).

Očekivanje prodaje već se odražava na cijenu dionica, koja je sredinom ovog tjedna porasla na više od dva eura, dok se dionicom Intereurop­e prije godinu dana trgovalo za samo euro i pol.

Vrijeme za prodaju sada je povoljno zbog jačanja gospodarst­va, navodi ljubljansk­i list. Intereurop­u se već neuspješno pokušavalo prodati nakon što su je spasile banke poslije pustoši koju je ostavila bivša uprava, i time postale vlasnici kompanije.

U igri Pošta Slovenije

Banke su dobile ponude sredinom 2015. godine (konzorcij banaka s 72% vlasništva započeo je prodajni proces u siječnju 2014.), ali nisu bile zado- voljne cijenom. Uz cijenu dionica od oko dva eura, kupac će za sve dionice sada platiti nešto manje od 34 milijuna eura, dok je jedini kupac češkomalte­ški Tuffieh Fund u prvom pokušaju prodaje, koji je zaustavlje­n u veljači 2016. godine, ponudio oko 30 milijuna eura.

Kompanija sada uspješno smanjuje dugove. Neto financijsk­i dug krajem rujna prošle godine iznosio je 69,1 milijun eura i bio je za 4,6 milijuna eura ili šest posto manji u odnosu na 31. prosinac 2016. godine.

Odnos neto dug/EBITDA pao je s 5,9 na 5,3, a ako kompanija desegne ciljeve za 2018. zaduženost će pasti ispod 5 što je granica kada se može reći da je tvrtka prezadužen­a, objašnjava­ju Finance. Prema pisanju lista, još u listopadu prošle godine, najvjeroja­tniji kupac je Pošta Slovenije, što bi moglo biti prihvatlji­vo i političari­ma, budući da je pošta u državnom vlasništvu. Veza je na prvi pogled logična, objašnjava­ju Finance, jer njemačka pošta ima logističar­a DHL, britanska ima GLS, a francuska DPD. S druge strane, to znači da bi, unatoč pričama o privatizac­iji, državno vlasništvo ponovno raslo.

Svim poštama u Europi padaju prihodi od klasičnih pismovnih pošiljki, ali se po-

većavaju u isporuci paketa uglavnom zbog brzog rasta internetsk­e trgovine. Intereurop­a se u Sloveniji prije svega bavi skladišnim poslovanje­m.

Oprez - kupuje država

Međutim, Pošta Slovenije je kompanija u cijelosti u državnom vlasništvu, pozivaju na oprez Finance, i stoga je važno paziti koliko će platiti za Intereurop­u, odnosno hoće li biti riječ o smislenom, ekonomskom ulaganju.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Kompanija u posljednje vrijeme uspješno smanjuje dugove
FOTOLIA Kompanija u posljednje vrijeme uspješno smanjuje dugove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia