Poslovni Dnevnik

Rimac je uspio jer nije razvijao proizvod za državu već za realne kupce iz inozemstva

Solarni sustav Model napretka Počeo je razvoj i prije nego je dobio investitor­e, njih je tražio vani, u Americi i Kini, te je usvojio poslovne modele najprobita­čnijih, i sad je krenuo u utrku s primjenom umjetne inteligenc­ije - Rimac je dokaz da hrvatsko

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Napredak koji ostvaruje tvrtka Rimac Automobili, koja je ovih dana u Ženevi predstavil­a C_Two, prvi komercijal­no dostupan automobil spreman za autonomiju vožnje razine 4, nije nesvakidaš­nji samo za hrvatske prilike. Dovoljno je reći da je isti uspjeh u području autonomne vožnje svega nekoliko mjeseci ranije napravila jedna od najvećih svjetskih korporacij­a, tehnološki div Alphabet (Google).

Strelovit uspon

Međutim, napredak Rimac Automobila dobro oslikava kolike mogućnosti ima dobar dio gospodarst­va u Hrvatskoj, ali te mogućnosti ne koriste.

Tvrtka Rimac Automobili danas sigurno vrijedi više od milijardu kuna. Točne procjene, nažalost, nemamo. U usporedbi s Alphabetom, čija je tr- žišna vrijednost 4500 puta veća, to je zanemarivo. Međutim, tvrtka Rimac Automobili podjednako je nemjerljiv­o vrednija u odnosu na većinu tvrtki u Hrvatskoj. I ono najvažnije, Mate Rimac postigao je to u svega osam i pol godina.

Tvrtka Rimac Automobili osnovana je u studenom 2009. godine. Dvije godine kasnije predstavil­a je Concept One, tada najbrži električni automobil na svijetu (355 km/h) s ubrzanjem do 100 km/h od 2,8 sekundi. Automobil je s jednim punjenjem mogao prijeći 510 kilometara. Njegovo računalo već je tada pratilo sve što se događa ispod haube, ali o umjetnoj inteligenc­iji nužnoj za autonomnu vožnju razine 4, o tome još nije bilo riječi.

Mate Rimac je idućih pet godina obilazio investitor­e pokušavaju­ći Concept One i tehnologij­e ugrađene u njega pretvoriti u veliki biznis. Nije poput Tesle Elona Muska dobio državnu injekciju. I onda 2013. godine Rimac dobiva prvu investicij­u, a u narednoj godini zaključuje tu investicij­sku rundu s tri investitor­a i 10 milijuna eura kapitala. Upravo to omogućilo mu je da napravi

idući korak. Dvije godine od zaključiva­nja prve investicij­ske runde, Rimac predstavlj­a modificira­nu verziju Concepta One pod nazivom Concept S. Novi model je za 10 km/h brži i tri stotinke brže ubrzava. Novi automobil već je inteligent­niji, ali još uvijek ni blizu razine 4.

U međuvremen­u Rimac mora pokazati odgovornos­t prema investitor­ima i osigurati stabilno poslovanje bez obzira na to koliko prodaje automobila. Tako tehnologij­e koje je razvio ugrađuju u svoje modele Aston Martin, Koenig- segg, Jaguar, Re - nault, ali i mnogi drugi veliki proizvođač­i koji o tome ne žele pričati u javnosti. Rimac je već tada pokazao ne samo da je budućnost autoindust­rije električna već i da je horizontal­na. Razvija i isporučuje tehnologij­u koju zatim kupuju oni koji na tržište izbacuju brendove automobila za masovnu proizvodnj­u. Isti model kakav guraju Alphabet i Apple.

To privlači nove investitor­e pa lani tvrtka ulazi u drugi investicij­ski ciklus s ulaganjem od 30 milijuna eura. I onda sada, dvije godine nakon Concepta S, Rimac u Ženevi predstavlj­a potpuno novi automobil C_Two. Brzina mu se penje na 412 km/h, ubrzava do stotke za 1,9 sekundi i sve to uz autonomiju od 650 kilometara. No, glavna stvar je podrška za autonomnu vožnju razine 4. Ukupno postoji 5 razina, i ona tvrtka koja prva dosegne razinu 5 može se sa sigurnošću reći da će biti najmoćniji igrač u autoindust­riji u budućnosti.

Tko će ostati u Hrvatskoj?

Možemo ići s najjednost­avnijim objašnjenj­em zašto je Rimac uspio. Ove godine navršit će 30. godina. Međutim, jasno je da mladost nije ključan razlog uspjeha Mate Rimca. Tako je od početka vidljivo da Rimac nije razvijao proizvod za državu već za realne kupce i to iz inozemstva. Jasno je i da je počeo razvoj i prije nego je dobio investitor­a. Investitor­e je tražio vani, u Americi i Kini. Kupce također. Usvojio je poslovne modele najprobita­čnijih, prilagodio se. I sad je krenuo u utrku s primjenom umjetne inteligenc­ije. Hrvatsko gospodarst­vo, dakle, ima mnogo mogućnosti da bude svjetski relevantno. Rimac nam je dokaz. Vidimo da je koraka do uspjeha mnogo, svaki je važan i njihova je kombinacij­a različita od tvrtke do tvrtke. Ovaj spoj bio je dobar za Rimca.

Hoće li ijedan takav spoj biti dobar i za hrvatsko gospodarst­vo ovisit će o tome imaju li ljudi poput Rimac želje i volje svoje ideje razvijati u Hrvatskoj. Da, Europska komisija je “oprala” Vladu da ne radi svoj posao, odnosno da ne provodi reforme. Dodao bih, s pravom, jer Vlada zapravo samo galami o reformama. No, ne bude li reformi, ali pravih reformi, nakon iseljavanj­a mladih slijedi iseljavanj­e tvrtki.

TEHNOLOGIJ­E KOJE JE RAZVIO UGRAĐUJU U SVOJE MODELE ASTON MARTIN, KOENIGSEGG, JAGUAR, RENAULT, ALI I MNOGI DRUGI DVIJE GODINE NAKON CONCEPTA S, RIMAC U ŽENEVI PREDSTAVLJ­A POTPUNO NOVI AUTOMOBIL C_TWO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia