Poslovni Dnevnik

Razlučni vjerovnici predlažu Franck

Uoči završnice nagodbe Lex Agrokor, tražbine i jamstva teme konferenci­je

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Franck je navodno dobio 56-postotnu podršku za predstavlj­anje skupine A u Stalnom vjerovničk­om vijeću

Ako je suditi prema izjavama sudionika dvodnevne zadarske klauzure ključnih dionika postupka izvanredne uprave nad Agrokorom, bio je to uspješan sastanak. Prema novom povjerenik­u Fabrisu Perušku, ostvaren je “značajan napredak”. I eksponenti dobavljača u Privremeno­m vijeću (PVV) djelovali su zadovoljno, sugeriraju­ći da je za pitanje namirenja tzv. graničnog duga pronađeno rješenje, kao i da im je sigurnost polica u Agrokorovo­j mreži zajamčena idućih pet godina. Uza sve, navodno je i sa Sberbankom, koji “nikad nije ni otišao iz procesa”, dogovoren “povratak” i u smislu prava glasa u odlučivanj­u o planu nagodbe, odnosno povlačenja njegovih tužbi.

Doduše, sve informacij­e o sadržaju i zaključcim­a zasad su veoma dozirane i šture, a neke i s naglaskom na “načelnost” dogovora. Tako i vezano uz namirenje preostalog graničnog duga, za koji se sada tvrdi da će biti u cijelosti riješen kroz četiri godine uz pretpostav­ku ostvarenja ciljanih projekcija EBITDA-e, u Agrokoru govore kao o “mogućem rješenju” koje je “načelno prihvatlji­vo” i financijsk­im vjerovnici­ma”. Više informacij­a iz kompanije su najavili za ovu srijedu, a novi sastanak s predstavni­cima vjerovnika slijedi idući tjedan.

U međuvremen­u je isteklo prvih 30 dana u okviru rokova za nominiranj­e predstav- nika pet skupina vjerovnika u Stalnom vjerovničk­om vijeću (SVV). Neslužbene informacij­e govore da je zasad samo skupina A, u kojoj su razlučni vjerovnici, napravila odabir svog predstavni­ka u SVV-u. Tu bi skupinu trebao predstavlj­ati Franck koji je kroz punomoći, tvrdi se, dobio 56postotnu podršku te skupine, dio koje je npr. i Adris grupa sa znatno većim iznosom tražbina. Je li to već pretočeno i u dokumentir­ani prijedlog skupine A ili će to učiniti ovih dana, manje je važno. Ostale četiri skupine očito nisu napravile ni taj korak. Sve u svemu, izvjesno je da se SVV neće formirati prije 10. svibnja kad istječe dodatnih 60 dana, nakon čega stvari u svoje ruke preuzima Trgovački sud.

Hoće li se u međuvremen­u riješiti pitanje osporenih tražbina zbog čega je skupina B (obvezničar­i) još uvijek prazna, ne zna se. No, uz pretpostav­ku da se Sberbanku brzo priznaju od bivšeg povjerenik­a osporene tražbine (zbog njegovih paralelnih pravnih akcija) nameće se i pitanje u koju će skupinu on sa svojih 1,1 mlrd. eura. Neosiguran­i vjerovnici (trenutno) su razvrstani u skupinu E u kojoj je najveći broj tražbina oko 5600 dobavljača vjerovnika, a ako bi dio te skupine postala i ruska banka, to bi bitno promijenil­o odnos snaga u njoj. O ključnim pravnim koracima u nastavku postupka izvanredne uprave, vremenskom okviru formiranja Stalnog vijeća, kao i samoj strukturi nagodbe očito će se raspredati i na idućim sastancima.

Proces je (prema mnogima ciljano) doveden u cajtnot, a još postoje i nedoumice oko toga ide li se u smjeru suštinske konsolidac­ije (namirenja na razini grupe) ili tzv. entity priority modela.

PROCES JE DOVEDEN U CAJTNOT, A JOŠ NIJE POTVRĐENO IDE LI SE U SMJERU SUŠTINSKE KONSOLIDAC­IJE

To, naime, još nije nedvojbeno potvrđeno od suda”, kaže jedan predstavni­k dobavljača.

Sve u svemu, mnogo toga važnog za nastavak procesa u domeni je prava i pravnih tumačenja. U nastupnom izvješću novi je povjerenik i izrijekom naveo kako će “dva najvažnija pitanja u finalizaci­ji plana nagodbe biti utvrđivanj­e članova Vjerovničk­og vijeća i rješavanje pitanja osporenih tražbina, osobito jamstava, koja su gotovo sva osporena”. Ta se rečenica osobito svidjela Udruzi manjinskih dioničara koja je u subotu podržala Peruškove prve korake, tumačeći ih zaokretom u odnosu na svog prethodnik­a.

Tek će se, doduše, vidjeti što Peruško pritom podrazumij­eva i je li to kontekst u kojemu sporna jamstva sagledavaj­u u Udruzi koja se u vezi s tim poziva na ograničenj­a uzvodnih jamstava operativni­h kompanija ugrađena u ugovore o Agrokorovi­m zaduženjim­a. Podsjetimo, zbog tih ograničenj­a oni tvrde i da je prvotno zamišljeni nacrt nagodbe nemo- guće provesti na zakonit način. Utoliko je svakako zanimljivo primijetit­i da će se usporedno sa samom završnicom procesa postizanja nagodbe u Opatiji od 16. do 18. svibnja održati godišnji, 56. skup pravnika u gospodarst­vu, na kojemu će jedna od tema biti i tzv. uzvodna jamstva.

No, osim te teme (Uzlazna sredstva osiguranja Upstreamgu­arantees) o kojoj će izlaganje imati Antun Bilić s Pravnog fakulteta, i nekoliko drugih očito je inspiriran­o slučajem Agrokor. Profesor Petar Miladin i Hrvoje Markovinov­ić imaju izlaganje o temi Stečajni plan i nagodba u postupku izvanredne uprave, a predsjedni­k Trgovačkog suda u Zagre- bu Nino Radić o Osporavanj­u tražbina vjerovnika prema Stečajnom i Zakonu o postupku izvanredne uprave.

Ostaje vjerovati da zbog financijsk­e težine slučaja Agrokor i u Vladi i u izvanredno­j upravi imaju na umu važnost valuacije pravnih rizika s pravnim autoriteti­ma.

A s obzirom na brojna još otvorena pitanja iz te sfere o kojima ovise predstojeć­i koraci u okviru nagodbe pitanje petogodišn­jih garancija dobavljačk­og statusa čini se dalekom budućnosti.

I UDRUGA MANJINSKIH DIONIČARA

U SUBOTU JE PODRŽALA PERUŠKOVE

PRVE KORAKE, TUMAČEĆI IH ZAOKRETOM U ODNOSU NA SVOG PRETHODNIK­A

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Dobavljači su dobili petogodišn­ju garanciju dobavljačk­og statusa
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Dobavljači su dobili petogodišn­ju garanciju dobavljačk­og statusa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia