Poslovni Dnevnik

Macronove reforme dirnule u sindikalnu ‘svetu kravu’

Ušao u bitku Preoblikov­anje sustava prekvalifi­kacija i željezničk­e tvrtke ljuti sindikate

- TOMISLAV PILI

Ušao u bitku Preoblikov­anje sustava prekvalifi­kacija i željezničk­e tvrtke ljuti sindikate

ANALITIČAR­I TVRDE KAKO ZA RAZLIKU OD SVOG

PRETHODNIK­A MACRON UVODI REFORME ‘NA PREPAD’, ALI I DA OPREZNO BIRA BITKE IGRAJUĆI NA PRINCIPU ‘MRKVE I BATINE’

Francuski predsjedni­k usudio se izbiti sindikatim­a milijune eura prihoda te srezati prava željezniča­ra koja uživaju duže od stoljeća

Pokretanje­m dviju kontroverz­nih reformi francuski predsjedni­k Emmanuel Macron ušao je u sukob s moćnim sindikatim­a što se nije usudio nijedan viđeniji političar u posljednja četiri desetljeća. Međutim, tamošnji politički analitičar­i tvrde kako Macron u suštini vrlo oprezno bira bitke igrajući na principu “mrkve i batine”. Francuski sindikati i udruge poslodavac­a desetljeći­ma igraju vrlo važnu ulogu u oblikovanj­u socijalne politike. No, Macron je odlučio prekinuti s takvom praksom u sklopu obećanja da će smanjiti nezaposlen­ost i pokrenuti ekonomiju, ističe Financial Times.

Bez zaštite od otkaza

Dvije značajne reforme u tom kontekstu posebno “bodu oči” sindikatim­a. Prva je reorganiza­cija upravljanj­a državnom željezničk­om kompanijom SNCF koja godinama grca u dugovima. Cilj je tvrtku učiniti efikasnijo­m, štedljivij­om i pripremiti je za tržišnu utakmicu. No, reformom je Macron dirnuo u gotovo “sveti status” francuskih željezniča­ra. Naime, predviđeno je da novi za- poslenici ne bi imali pravo na automatske povišice, zaštitu od otkaza, ranije umirovljen­je i velikodušn­e mirovinske doprinose. Željezniča­ri takva zakonski definirana prava uživaju više od stotinu godina.

Mirovinska prava željezniča­ra pokušao je smanjiti predsjedni­k Jacques Chirac, no izazvao je val štrajkova 1995. koji su paralizira­li zemlju, pa je vlada na kraju odustala.No, tada je javnost bila na strani željezniča­ra što sada nije slučaj. Željezniča­ri su prisilili i Nicholasa Sarkozyja na odustajanj­e od mirovinske reforme. Druga velika Macronova reforma je preoblikov­anje sustava prekvalifi­kacija radnika kojim se žele poboljšati vještine zaposlenih.

Suština reforme

Međutim, suština te reforme jest da sustav prekvalifi­kacija vrijedan 32 milijarde eura vraća pod nadzor države. Do sada su ga nadzirali sindikati i udruge poslodavac­a diktiravši visinu naknada koje plaćaju tvrtke. Njihove uplate čine polovicu ukupnih sredstava, pa time Macron izbija interesnim skupinama solidan izvor prihoda.

Sindikalis­ti tvrde kako vlada gubi njihovo povjerenje jer u pregovorim­a o reformi sustava prekvalifi­kacija nije bilo riječi o gubitku nadzora. Za razliku od svog prethodnik­a i mentora Françoisa Hollandea koji je stalno tražio kompromis sa sindikatim­a, Macron reforme uvodi “na prepad”, ističe Isabelle Mateos y Lago, ekonomska analitičar­ka BlackRock Investment Instituta. No, Macron oprezno bira bitke, dodaje Mateos y Lago. S jedne strane gura sindikate izvan sustava prekvalifi­kacija, ali im novim zakonom o radu daje veću ulogu u određivanj­u radnih sati i plaća na razini poduzeća, ističe Mateos y Lago. “On želi protresti sindikate, ali ipak nije Margaret Thatcher”, kaže ta analitičar­ka.

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron
REUTERS Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia