Poslovni Dnevnik

Strancima olakšan rad u Hrvatskoj

-

Premijer Andrej Plenković ovih se dana pohvalio da njegova vlada samo iznimno donosi zakone po hitnoj proceduri, no izmjene zakona o strancima ovog tjedna usvojit će se ekspresno, jer Hrvatska kasni s usklađivan­jem s direktivom Europske unije iz 2016. godine kojom se omogućuje prava pripravnic­ima, istraživač­ima, studentima i volonterim­a da nakon svojih aktivnosti ostanu u Hrvatskoj radi pronalaska zaposlenja ili osnivanja poduzeća i obrta.

Do 23. ožujka tako se i Hrvatska mora uklopiti u strateško usmjeravan­je Europske unije da većom mobilnosti unutar Europskog gospodarsk­og prostora privuče kvalificir­anu imigraciju koja dolazi izvan EU, a koja je, kako se navodi u Direktivi 2016/801., važna za održiv i jači gospodarsk­i rast, te povećanje konkurentn­osti EU na globalnom tržištu. Tako će se istraživač­ima koji dolaze iz trećih zemalja i koriste pravo na mobilnost u EU omogućiti boravak i za članove njihovih obitelji, jamčit će im se sva prava kao i hrvatskim državljani­ma, od radnih uvjeta, plaća i prestanka ugovora o radu, slobodu sindikalno­g i strukovnog organizira­nja, sve porezne olakšice, a među ostalim i mogućnost dobivanja subvencion­iranog smještaja.

Studentima bi trebalo biti dopušteno za vrijeme studiranja raditi ili samozaposl­iti se bez prijave, pod uvjetom da rade do najviše 15 sati u tjednu. S dokazom o završenom istraživač­kom radu ili studiju u Hrvatskoj pružit će im se i mogućnost bavljenja poduzetniš­tvom.

Ministarst­vo unutarnjih poslova priprema inače nove zakone iz područja boravka i rada stranaca, a koji bi se trebali razmatrati u zadnjem kvartalu ove godine.

 ?? PD ?? Hrvatska mora uklopiti u veću mobilnosti unutar Europskog gospodarsk­og prostora
PD Hrvatska mora uklopiti u veću mobilnosti unutar Europskog gospodarsk­og prostora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia