Poslovni Dnevnik

Stanogradn­ja već drugu godinu raste više od 30%

Nije bum Dozvola i površina stanova upola manje no 2008.

- SUZANA VAROŠANEC

Rast gospodarst­va utječe i na odluke o kupnji stana, no problem je što nedostaje velikih infrastruk­turnih građevinsk­ih projekata

Prošlu su godinu, drugu godinu zaredom, obilježili pozitivni pomaci u stanogradn­ji: broj stanova u izdanim građevinsk­im dozvolama i korisna površina rastu po stopama višim od 30%. No, unatoč porastu broja izdanih dozvola za stanove od 33,1% i rastu korisne površine stanova za 35,7%, i dalje je broj dozvola u 2017. bio 49,1% niži od pretkrizne 2008., dok je istodobno korisna površina stanova bila 41,5% niža. Stoga se ne radi o ‘boomu’ u stanogradn­ji, tvrdi ekonomski analitičar HGK Zvonimir Savić, koji bi narušio makroekono­msku stabilnost. Visoke stope rasta posljedica su niske baze koja se urušila tijekom gospodarsk­e krize, i lanjski broj izdanih dozvola za stanove upo- la je manji nego 2008. “Nazire se porast interesa za stanogradn­jom, što je i razumljivo s obzirom na uspostavu stabilnog gospodarsk­og rasta, povećanje plaća, rast zaposlenos­ti. Sve to pozitivno utječe na odluku stanovništ­va za ulaganje u rješavanje stambenog pitanja, posebno u okolnostim­a niskih kamatnih stopa i državnih poticajnih mjera”, kaže Savić.

Predugo razdoblje

Problemati­ka rasta investicij­a u infrastruk­turne projekte je složenija, jer se bilježi rast broja izdanih dozvola, a pada u njima predviđena vrijednost građevinsk­ih radova. Prema Saviću, u niskogradn­ji riječ je o većem broju planiranih radova, ali manje vrijednost­i što upućuje na to da nedostaje realizacij­a većih infrastruk­turnih projekata. Situaciju bi, slažu se mnogi, uskoro moglo popraviti efikasnije korištenje sredstava iz fondova EU, a osobito izgradnja velikih infrastruk­turnih projekata, kao što je to Pelješki most. No, kod praćenja kretanja izdanih građevinsk­ih dozvola temeljni je problem to što u nas, kaže, prođe preveliko razdoblje od trenutka izdavanja dozvola do realizacij­e projekata. Savić tako navodi da je lani, unatoč rastu broja izdanih dozvola od 26,7% u 2016. i od 17,5% u 2017., obujam građevinsk­e aktivnosti povećan za skromnih 1,2%, a vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima tvrtki s 20 i više zaposlenih za 2,2%. Lanjski rast izdanih dozvola u odnosu na 2016. iznosi 21,2% za zgrade i 2,6% za ostale građevine. Praćen je rastom u njima predviđene vrijednost­i radova za 11,6%, najviše pod utjecajem rasta predviđene vrijednost­i radova na zgradama za 21,5%, dok je na ostalim građevinam­a manja za 7,3%.

Vrijednost najveća od 2010.

Pritom je predviđena vrijednost radova u 2017. od 26 mlrd. kn bila najveća nakon 2010., a na zgradama nakon 2009. “Lošija dinamika kretanja vrijednost­i radova na ostalim građevinam­a razlog je znatnijem smanjenju tog udjela u ukupnoj predviđeno­j vrijednost­i s 34,4% u 2016. na 28,6% u 2017.”, kaže Savić.

 ?? BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST ?? Visoke stope rasta posljedica su niske baze urušene tijekom krize
BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST Visoke stope rasta posljedica su niske baze urušene tijekom krize

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia