Poslovni Dnevnik

JAPAN I KINA NAJGLASNIJ­I U OSUDI TRUMPOVIH CARINA

Iskra za trgovinski rat Predsjedni­k SAD-a ipak uveo carine na čelik i aluminij

-

Kanada i Meksiko za sada su izuzeti, a izuzeće će moći tražiti i Europska unija i Brazil

Velike azijske zemlje oštro su u petak reagirale na odluku američkog predsjedni­ka o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, upozorivši na štetu koju će to nanijeti njihovim odnosima, a odluku su loše primili i EU te Velika Britanija.

Japan je priopćio da će taj potez imati “veliki utjecaj” na inače bliske bilateraln­e odnose, dok Kina ističe da mu se “odlučno protivi”. Južna Ko- reja razmatra slanje pritužbe Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji ( WTO), prenose agencije.

Kina, koja proizvodi pola svjetskog čelika, procijenit će štetu od tog američkog poteza i “čvrsto će braniti svoja legitimna prava i interese”, priopćilo je kinesko ministarst­vo trgovine.

Ignoriraju­ći opetovana upozorenja brojnih saveznika, na čelu s Europskom unijom, na opasnost od izbijanja trgovinsko­g rata, američki predsjedni­k Donald Trump potpisao je u četvrtak odluku o uvođenju carine od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij pozivajući se na rijetko korišteni američki zakon koji odobrava djelovanje protiv uvoza koji potkopava nacionalnu sigurnost. Carine će stupiti na snagu za 15 dana.

No, Kanada i Meksiko bit će izuzeti od carina dok traju pregovori oko Sjevernoam­eričkog sporazuma o slobodnoj trgovini.

I druge zemlje moći će tražiti izuzeće od carina. Britanski ministar trgovine Liam Fox izjavio je da SAD poduzima krivi pristup te da bi bilo “apsurdno” da Britanija bude zahvaćena tim carinama. Europska unija je priopćila da bi također trebala biti izuzeta od tih carina.

 ?? REUTERS ?? Američki predsjedni­k Donald Trump
REUTERS Američki predsjedni­k Donald Trump

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia