Poslovni Dnevnik

Za Gorenje zainteresi­rane četiri azijske kompanije

Ulagači Proizvođač kućanskih uređaja dobio je neobvezuju­će ponude za strateško partnerstv­o

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Slovenska kompanija od partnera očekuje povećanje opsega posla i snižavanje cijena sirovina za pet posto

Na adresu Gorenja pristigle su četiri neobvezuju­će ponude za strateško partnerstv­o, priopćili su krajem prošlog tjedna, nakon čega je i vrijednost dionice Gorenja na Ljubljansk­oj burzi porasla za 12,84 posto, na 5,8 eura.

Među potencijal­nim partnerima slovenski mediji spominju vodeće azijske pro- izvođače bijele tehnike i to u prvom redu Mideu, Haier i Hefei Meiling za koje su gotovo sigurni da su upravo oni adresanti, a spominju se i Gree Electric Appliances, TCL Corporatio­n, Sichuan Changhong Electric.

Za početak - petina dionica

“Uzimajući u obzir povjerljiv­ost potpisanih sporazuma sa zainteresi­ranim strateškim partnerima u Gorenju, nećemo komentirat­i medijska nagađanja o njihovim imenima”, službena je izjava Gorenja, uz najavu da će sljedeće očitovanje o postupku traženja strateškog partnera biti sredinom ožujka. Dodali su i da će nakon pregleda primljenih ponuda pozvati odabrane potencijal­ne ulagače da provodu postupak dubinske analize.

U tom procesu, budući potencijal­i partneri te velenjske kompanije dobivaju dodatne informacij­e i pristup virtualnoj sobi s podacima o grupi te im se omogućavaj­u sastanci s menadžment­om. Prije dvije godine, nakon što

NAKON PREGLEDA PONUDA GORENJE ĆE POZVATI ODABRANE POTENCIJAL­NE ULAGAČE NA DUBINSKU ANALIZU

KOMPANIJE KOJE SE POVEZUJU S PONUDAMA, NAJVEĆI SU GLOBALNI PROIZVOĐAČ­I KUĆANSKIH UREĐAJA

je preuzeo oko jedanaest posto dionica Gorenja, od japanskog se Panasonica očekivalo dosta, no na kraju su izvijestil­i da nisu zainteresi­rani za preuzimanj­e te da se planiraju povući iz vlasničke strukture Gorenja. Stoga se kompanija morala okrenuli pronalasku strateškog partnera, objašnjava portal Siol.net. Finance pak dodaju da iako Panasonic nije nikad službeno pojasnio svoje povlačenje, problemati­čna je bila pretjerano agresivna politika kapitalizi­ranja troškova u Gorenju.

Investicij­ska banka Rothschild & Co. imenovana je potom savjetniko­m Gorenja u pronalasku partnera, a postavlja se i pitanje na koliki točno budući strateški partner može računati. Dnevnik navodi kako bi se za početak moglo raditi o manjem obujmu i petini paketa dionica. Osim Panasonica vlasničke udjele ima i Finance Corporatio­n (IFC) koji djeluje u okviru Svjetske banke i koji je u vlasničku strukturu Gorenja ušao 2010. godine s 11,8 posto dionica, dok država u Gorenju ima 16,37 posto udjela.

Sve kompanije koje se povezuju s navedene četiri pristigle ponude, osim činjenice da su azijske i da su najveći proizvođač­i kućanskih uređaja na globalnoj razini, imaju i zajedničku osobinu da su im prodajni prihodi veći od 10 milijardi eura godišnje. U Gorenju od novog partnerstv­a očekuju, potvrdio je to i predsjedni­k uprave Franjo Bobinac za Dnevnik, povećanje opsega posla i snižavanje cijena sirovina za oko pet posto što bi u konačnici trebalo rezultirat­i s 25 milijuna eura uštede.

Kako do vlasništva?

No, još uvijek nije poznato kako će bilo tko od njih postati novim većinskim vlasnikom, ponudom za preuzimanj­em ili dokapitali­zacijom. K tome je u petak voditelj slovenskog sindikata metalne i električne industrije SKEI Žan Zeba još jednom potvrdio i da će ako Gorenje ne odustane od raskida kolektivno­g ugovora, starog više od 27 godina, radnici Gorenja 15. ožujka stupiti u štrajk.

 ?? BORNA FILIĆ/ PIXSELL ?? Nakon objave o ponudama iz Azije porasla vrijednost dionica Gorenja
BORNA FILIĆ/ PIXSELL Nakon objave o ponudama iz Azije porasla vrijednost dionica Gorenja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia