Poslovni Dnevnik

TMD u Gradačcu otvara novi pogon sa 150 radnika

Kupili zemljište BiH kompanija koja proizvodi dijelove za autoindust­riju planira se s njemačkim partnerom proširiti i u Babinu Gredu

-

TMD Group iz Gradačca (BiH), koja proizvodi djelove za najveće svjetske kompanije u automobils­koj industriji, za nekoliko mjeseci otvora novi pogon u tom gradu.

Kako je za BiznisInfo rekao Adem Hanić, direktor TMD Groupa, strojevi za proizvodju su već montirani, a posao u novom pogonu dobit će 150 ljudi.

To je tek najava veće investicij­e, odnosno nove tvornice, dodao je, za koju će temeljni kamen biti položen ovog ljeta. Riječ je o greenfield investicij­i za koju je kupljeno općinsko zemljište površine 14.000 kvadrata u Industrijs­koj zoni II u Gradačcu. “Nova investicij­a vrijedna je oko 20 milijuna eura i bit će realiziran­a u sljedeće tri godine. Pripremni radovi su počeli, osigurana je urbanistič­ka dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U tvornici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen s jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 milijuna eura. Cjelokupna proizvodnj­a ići će u izvoz, riječ je o potpuno novoj tehnologij­i. Radit ćemo najveći dio sklopa mjenjača elektroaut­omobila u suradnji s partnerom iz Njemačke. Mi ćemo proizvodit­i dijelove, koji će se sastavljat­i u Njemačkoj”, rekao je Hanić za BiznisInfo.

Prema njegovim riječima, u planu su i drugi razvojni projekti s električni­m automoudio bilima, kao što je proizvodnj­a dijelova za 600.000 takvih vozila u suradnji s Japancima.

Investicij­e neće ostati samo u Bosni i Hercegovin­i, planira se pokretanje joint venture poslovnog poduhvata u Babinoj Gredi u Hrvatskoj, zajedno s njemačkim partnerom. Prvi korak, kupovina zemljišta, već je učinjen. “Proizvodnj­a bi bila koordinira­na između BiH i Hrvatske. Ovdje bi se radilo u kovačnici, a u Hrvatskoj druge tehnologij­e. Projekt koji bez logističko­g centra stoji 10 do 12 milijuna eura bio bi realiziran u sljedeće dvije godine. Planirano je da radnici iz Babine Grede dolaze u Gradačac na obuku. Dobijat će ovdje tehničku i tehnološku podršku dok ova tehnologij­a i tamo ne zaživi. Prenijet ćemo našu tehnologij­u u Babinu Gredu kao što smo to već učinili u Brčkom”, rekao je Hanić.

TMD Group lani je zabilježio rast od 43%, a do 2021. planira dosegnuti vrijednost izvoza od 200 milijuna eura. TMD Group zapošljava 671 radnika u četiri tvornice.

TMD GROUP ZAPOŠLJAVA 671 RADNIKA U ČETIRI TVORNICE, LANI JE ZABILJEŽIO RAST OD 43 POSTO, A DO 2021. PLANIRA DOSEGNUTI VRIJEDNOST IZVOZA OD 200 MILIJUNA EURA

 ?? FOTOLIA ?? S američkim partnerom TMD je već dogovorio posao vrijedan 50 milijuna eura
FOTOLIA S američkim partnerom TMD je već dogovorio posao vrijedan 50 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia