Poslovni Dnevnik

Agrokorovo izvješće

Na VTS-u 100 žalbi, operativna dobit bolja, prihodi ispod plana

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Trgovina je s 896 mil. kuna prihoda malo ispod plana, dok ga je EBITDA, iako negativna, blago premašila

Uprvom mjesečnom izvješću koje potpisuje novi povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško mnogima je zapeo za oko podatak da je na siječanjsk­o rješenje Trgovačkog suda o utvrđenim i osporenim tražbinama zaprimljen­o 100 žalbi. Još donedav- no govorilo se da ih je 70ak, a poznavatel­ji prilika i tada su isticali da VTS ima pet vijeća i teško ih može obraditi prije sredine svibnja.

No, Peruško i dalje ustrajava na nagodbi u zakonom utvrđenim rokovima. Što se tiče poslovanja operativni­h kompanija, s izvanredno­m upravom fokus je s prihoda prebačen na profitabil­nost. U odnosu na planske veličine u siječnju su mahom bolji bili samo pokazatelj­i operativne dobiti (EBITDA), a ne i prihoda.

U grupi Maloprodaj­a i veleprodaj­a 896 mil. kuna priho- da malo je ispod plana, dok ga je EBITDA blago premašila, ali u siječnju to znači da je manje negativna (21,1 prema planiranih 24,6 mil. kuna). Ističe se i da su prodajni prihodi u maloprodaj­i bili nepunih pet posto manji u odnosu na lanjski siječanj, no to je, tvrdi se, najbolji rezultat od uvođenja izvanredne uprave. Konzum je pritom na 601 mil. kuna prihoda ostvario negativnu EBITDAu na razini 9,5 mil. kuna ili 3% bolje od plana. Siječanj i veljača su, uz studeni, mjeseci s najtanjim prihodima čija razina se u odnosu na sezonu razlikuje i 40ak posto.

S 426 mil. kuna prihoda i poslovna grupa Prehrana prodajom je bila neznatno ispod plana, ali je pritom ostvarila znatno bolji skor EBITDAe; umjesto planiranih 11,8 ostvareno je 21 mil. kuna. Uz prodor na neka nova inotržišta, kompanije iz te divizije aktivno pripremaju za uskrsne blagdane, kao i turističku (pred) sezonu.

Istodobno, segment Poljoprivr­ede u siječnju je bio pod utjecajem znatnog pada cijena svinjskog mesa, ali i uljarica i žitarica te voća i povrća pa su slabiji od plana bili i prihodi (ostvareno 137 mil. kuna) operativni rezultat (EBITDA od 10,2 mil. kuna).

U nepunih deset mjeseci izvanredne uprave ukupni troškovi Agrokora d.d. su dosegnuli 494 milijuna kuna. Uz naknade povjerenik­u i plaće zaposlenik­a Agrokora d.d. (trenutno ih je 90) to uključuje i troškove savjetnika i revizora, odnosno ostale operativne troškove. Najveći dio troškova otišao je na savjetnike 268 milijuna kuna.

 ??  ??
 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Sektor prehrane je umjesto planiranih 11,8 ostvareno je 21 milijuna kuna EBITDA-e
PETAR GLEBOV/PIXSELL Sektor prehrane je umjesto planiranih 11,8 ostvareno je 21 milijuna kuna EBITDA-e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia