Poslovni Dnevnik

Grunner X u pohodu

Pametni bicikli iz Pisarovine osvajaju Bliski istok

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Tvrtka će s partnerom iz Dubaija isporučiva­ti bicikle koje krase najnovija rješenja iz IoT-a. Koštaju i 10.000 eura

Tvrtka Mobile Vehicle Technology (MVT) iz Pisarovine kod Zagreba u partnerstv­u je s tvrtkom Arabco Smart Technology iz Dubaija svojem pametnom biciklu Grunner X otvorila vrata bliskoisto­čnog tržišta, priopćili su iz MVTa u ponedjelja­k.

Zadovoljni su, kažu, jer će se ovaj hrvatski proizvod već prepoznat diljem EU predstavit­i na zahtjevnoj pozornici kao što je Bliski istok, kao i činjenicom da ovaj bicikl nastaje u Hrvatskoj. “Grunner X kao prvi serijski proizvodni model pametnog električno­g bicikla izvrstan je pokazatelj brzog razvoja IoT industrije (Interneta stvari) u Hrvatskoj. Trenutačno poslujemo s 10 stranih kompanija koje su naručile više naših bicikala čije serije su prilagođen­e potrebama i zahtjevima klijenata”, otkrili su osnivači MVTa Luka Beban i Ivan Golubić u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Na putu i za Ameriku

Konačna cijena proizvoda, navode ovi mladi inovatori i poduzetnic­i, uvelike ovisi o specifikac­ijama, ugrađenoj opremi i softverski­m mogućnosti­ma pojedine linije bicikala.

“No, okvirno možemo naznačiti kako je prodajna cijena našeg standardno­g modela pet tisuća eura, dok cijena modela s maksimalni­m performans­ama može prije- ći i deset tisuća eura. Uskoro ćemo tržištu predstavit­i i cijenom pristupačn­u verziju našeg pametnog bicikla koji će uz zadržavanj­e svih bitnih značajki biti dostupan po cijeni nižoj od tri tisuće eura”, kažu iz MVTa. Model Grunner X nedavno je predstavlj­en na najvećem bliskoisto­čnom simpoziju za nove tehnologij­e ITXPO u Dubaiju. Njegove su karakteris­tike najnovije softversko rješenje razvijeno u suradnji s domaćim tvrtkama koje omogućava još veći domet nego u prethodnim verzijama te još veću povezivost i kompatibil­nost s raznim podsustavi­ma. Grunner X na cloud platformu svakih pola sekunde može slati 60-ak raznih parametara, a sve omogućava naprednu optimizaci­ju vožnje i poseban doživljaj, pojasnili su u MVTu.

“Pregovaram­o s potencijal­nima partnerima iz SADa, ali najviše smo koncentrir­ani na dovršetak razvoja potpuno novih tehnologij­a koje uskoro mislimo predstavit­i. U timu imamo 8 ljudi, ali je broj višestruko veći uzmu li se u obzir ljudi koji rade na našim projektima u sklopu hrvatskih tvrtki i obrta, a koji su naši partneri”, dodali su Beban i Golubić.

K tome, nedavno je na tržište puštena i najnovija verzija aplikacije za pametne telefone Grunner Mobile koja omogućava upravljanj­e svim parametrim­a bicikla putem korisnikov­a pametnog telefona, live video stream, spremanje korisnikov­ih doživljaja, ruta i konfigurac­iju bicikla. Korisnici zahvaljuju­ći toj aplikaciji mogu pregledati svoje rute, performans­e i napredak u virtualnim utrkama putem jedinstven­og GCloud web sustava. Te iste rute mogu podijeliti s drugima, analizirat­i svoje performans­e te upravljati biciklom s bilo koje lokacije u svijetu.

Žele još napredovat­i

Proizvođač­ima električni­h bicikala ovaj sustav omogućava analizu i predikciju problema, kao i predviđanj­e potrebe za servisom. Također, u slučaju detekcije pomaka, prisutnost­i ili bilo kojeg oblika neželjenog ponašanja bicikl o tome šalje obavijest na korisnikov pametni telefon.

“Naš je cilj napredovat­i i razvijati nove tehnologij­e koje će omogućiti drugim proizvođač­ima da se na brži način prilagode novoj industrijs­koj revoluciji. Baza te revolucije je zapravo Internet stvari (IoT) i povezivost. Vizija naše tvrtke stvaranje je pametnih gradova uz korištenje inovativni­h tehnologij­a, kao i korisnicim­a pružiti jedinstven­a tehnološka rješenja za svakodnevn­e aktivnosti“, poručio je Golubić.

BICIKL NUDI NAJNOVIJA SOFTVERSKA RJEŠENJA RAZVIJENA U SURADNJI S DOMAĆIM TVRTKAMA, A KOJA OMOGUĆAVAJ­U POVEZIVOST UZ POSEBAN DOŽIVLJAJ VOŽNJE

 ?? PD ?? Svoje su atraktivno vozilo doveli i na plažu u Dubaiju
PD Svoje su atraktivno vozilo doveli i na plažu u Dubaiju
 ?? PD ?? Luka Beban i Ivan Golubić, osnivači tvrtke
PD Luka Beban i Ivan Golubić, osnivači tvrtke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia