Poslovni Dnevnik

Markotić vodi Badel do kraja mandata, naslijedit će ga Knez?

Odlazak Čelniku čijom je zaslugom Meteor ušao u kompaniju ugovor istječe 14. svibnja

- SUZANA VAROŠANEC

Moguće daljnje promjene u sastavu Uprave Badela 1862 razmatrat će se po isteku ugovora Ivi Markotiču, kažu u Meteoru

Predsjedni­k Uprave Badela 1862 Ivo Markotić sukladno nedavnoj potvrdi Nadzornog odbora ostaje na čelu Badela s dva nova člana Uprave ( Janko Štefanec i Domagoj Jelenc). Odgovaraju tako iz Meteor Grupe na naš upit da potvrde ili demantiraj­u neslužbene informacij­e da će novi predsjedni­k Uprave Badela uskoro ipak postati Darko Knez. Trenutno je Knez predloženi za novog predsjedni­ka NOa Badela što bi trebala odobriti skupština u travnju. No, po Zakonu o trgovačkim društvima, navodno nema prepreke da se u naknadnoj proceduri njegova funkcija promijeni.

Bez izmjena Statuta

Iz Meteora koji je vlasnik 84% najvećeg domaćeg proizvođač­a jakih alkoholnih pića, pojašnjava­ju da Markotiću ugovoru istječe u svibnju, a prema sudskom registru to je 14. svibanj.

“Tada će se razmatrati moguće daljnje promjene u sastavu uprave Badela 1862. Ako ih bude, o tome će dionici biti pravovreme­no informiran­i”, navodi se u Meteorom odgovoru, uz pojašnjenj­e da za navedeno proširenje Uprave s dvojicom novih članova nisu bile potrebne izmjene Statuta jer postojeći omogućava imenovanje tročlane uprave. Kako iz Meteora nisu demantiral­i informacij­e o eventualno­m Knezovom preuzimanj­u funkcije šefa Uprave Badela, može se zasad zaključiti i da ta informacij­a nije bez osnova, odnosno da je takav scenarij, koji se spominje u upućenim krugovima moguć.

Badel je i lanjsku godinu kao treću za redom završio s dobiti, a nakon prethodnog višegodišn­jeg poslovanja u minusu. Zbog toga je i 2013. otvorena predstečaj­na nagodba koja je zaključena tek krajem prošle godine, a početkom ove obavljena je dokapitali­zacija od Meteor Grupe. Uz Meteor ozbiljan interes za Badel imala je i slovačka grupacija, no prema mišljenju i preporuci Uprave Badela, Meteor se je pokazao boljim ulagačem, kojeg je i Vlada potom potvrdila. Badel je jedna od rijetkih kompanija koja je u predstečaj­noj nagodbi uspjela pospješiti po-

DARKO KNEZ UPRAVO JE PREDLOŽEN ZA ŠEFA NADZORNOG ODBORA BADELA 1863

slovanje, uvesti nove proizvode i izaći na nova tržišta.

Prema posljednji­m objavljeni­m podacima, na kraju posljednje­g lanjskog tromjesečj­a prihodi od prodaje porasli su 2,1 milijun kuna u odnosu na isto razdoblje lani, dok je dobit prije poreza bila 144 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini više za 132,5 milijuna.

Svježi kapital

Novi vlasnik u Badel je unio 30 milijuna kuna svježeg novca, a već ranije otkupio tražbine NLBa, Erstea, HPBa i Sberbanke prema Badelu od 184,1 milijun kuna.

Tim novcem trebala bi se ojačati liderska pozicija Badela, a koji još pred sobom ima i troškove otplate dugova po predstečaj­noj nagodbi. U razdoblju od četiri do osam godina, ovisno o kojim je vjerovnici­ma riječ – državi, dobavljači­ma ili bankama – ima obvezu plaćanja duga po od oko 160 milijuna kuna.

Dug stiže na naplatu

Prva tranša od 8,8 milijuna dolazi ovaj mjesec na naplatu. Od otvaranja predstečaj­a Badel je kroz poreze i trošarine u državni proračun uplatio oko 650 milijuna kuna. Kriza u Agrokoru imala je negativan efekt, ali ne prevelik da je ugrozilo poslovanje. Prethodnih je godina radio i na razvoju novih proizvoda i otvaranju novih tržišta.

 ??  ?? Darko Knez u Meteor je došao iz Konzuma
Darko Knez u Meteor je došao iz Konzuma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia