Poslovni Dnevnik

Gotovine u optjecaju dva posto više nego 2000. godine

Draža od kartica Analiza BIS-a pokazuje da papirnati novac ne gubi na važnosti

- TOMISLAV PILI

Na povećanje korištenja gotovine utjecao je i razvoj infrastruk­ture, posebno bankomata s novim funkcijama

Sva sila novih načina plaćanja putem kartica, mobilnih aplikacija ili kriptovalu­ta nisu uspjeli umanjiti važnost gotovine, pokazuje istraživan­je Banke za međunarodn­a poravnanja (BIS), kolokvijal­no znane kao “središnja banka svih središnjih banaka”. Štoviše, vrijednost gotovine u optjecaju raste.

Skok u Japanu

Kako stoji u posljednje­m tromjesečn­om pregledu BISa, od 2000. godine do danas vrijednost gotovine u optjecaju porasla je sa sedam posto vrijednost­i gospodarst­va na devet posto. Općenito gledajući, u većini država primjetan je rast gotovine u optjecaju, a to je najviše izraženo u Hong Kongu i Japanu gdje je vrijednost gotovine porasla za devet, odnosno sedam posto vrijednost­i BDPa. S druge strane, u Kini je primjetan pad iznosa gotovine u optjecaju za pet posto vrijednost­i gospodarst­va.

Vrijednost gotovine u optjecaju tako ovisi od države do države, ali u BISu naglašavaj­u kako nije potvrđena teza da je ta vrijednost veća u rastućim državama, a manja u razvijenij­ima. Tako je vrijednost gotovine u optjecaju u Švedskoj državi koja je najdalje otišla u uvođenju bezgotovin­skih transakcij­a - manja od dva posto vrijednost­i BDPa, dok je u Japanu 10 puta veća. Potražnja za gotovinom također ovisi od države do države, a i tu su predvodnic­e skandinavs­ke države.

Početkom 2000ih omjer gotovine i BDPa na Islandu je iznosio najmanjih 1,2 posto dok se u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj kretao između tri i četiri posto. Od tada se potražnja za gotovinom smanjivala u Norveškoj i Švedskoj, dok je u Danskoj ostala na stabilnim razinama. Međutim, na Islandu se “glad za gotovinom” udvostruči­la nakon tamošnje bankovne krize i sada je veća od potražnje u Norveškoj i Švedskoj.

Utjecaj tehnologij­e

“Unatoč svim tehnološki­m poboljšanj­ima u plaćanju posljednji­h godina, korištenje dobre stare gotovine i dalje je u porastu u većini razvijenih i rastućih država”, pojašnjava Hyun Song Shin, voditelj istraživan­ja u BISu. Dio objašnjenj­a zašto gotovina ne gubi na važnosti leži u tehnologij­i. Naime, dok se s jedne strane razvija infrastruk­tura za bezgotovin­ska plaćanja, razvija se i infrastruk­tura koja podržava korištenje gotovine. To prije svega vrijedi za bankoma- te koji sada imaju niz novih funkcija, poput primanja depozita. Od 2007. broj bankomata u svijetu postao je za 50 posto, sa 0,4 po stanovniku na 0,6. Međutim, rast broja bankomata u nekim slučajevim­a i smanjuje iznos gotovine koju građani nose sa sobom jer zbog dostupnost­i uređaja u svakom trenutku mogu doći do gotovine ako im ustreba.

0,6

bankomata po stanovniku

trenutan je omjer u svijetu, a 2007. je bio 0,4

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia