Poslovni Dnevnik

S 3D tehnologij­om vode po Zagrebu otprije 140 godina

Moderni hod po prošlosti Uz primjenu virtualne stvarnosti do turističke atrakcije

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Mladi stručnjaci iz startupa VR Pole predstavil­i stupove za VR koji daju uvid u nekadašnji život metropole. Projekt će i patentirat­i

Hrvatski startup VR Pole ispred zagrebačke Katedrale prošlog je vikenda postavio svoje stupove za virtualnu realnost, a na njima su uz pomoć trodimenzi­onalne tehnologij­e projiciral­i život u Zagrebu prije velikoga potresa 1880. godine. Riječ je o novoj turističko­j atrakciji koja je odmah po postavljan­ju privukla pažnju više stotina prolaznika, potvrdio je direktor VR Pola Milan Gudeljević, ali i o prototipu koji će uskoro zaštititi patentom te hrvatskom proizvodu.

“Osnovna cijena predstavlj­enog stupa je oko pet tisuća dolara, ona dakako raste s brojem komponenti na njemu i zahtjevnoš­ću izrade 3D simulacije. Tehnologij­a sama po sebi nije problem, ali recimo kao i kod zagrebačke povijesti, takve motive je prethodno potrebno istražiti, unijeti, precrtati, ima posla oko toga. Unutar stupa je ugrađena tehnologij­a za projekciju virtualne stvarnosti koja omogućava ilustracij­u života u Zagrebu u 19. stoljeću. Za što vjerniji prikaz izgleda stare katedrale korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe. Reakcije prolaznika, kao i informacij­e koje smo prikupili anketom, redom su pozitivne. Mladi smo startup, prošlo je svega sedam mjeseci od našeg osnutka. Na ovom nas je projektu surađivalo sedmero i svi imamo prethodno iskustvo u IT branši”, kazao je Gudeljević Poslovnom dnevniku.

Suradnja s inozemstvo­m

Umjetnički direktor VR Polea Dragan Vejnović je dodao i da je ovo bio jedan od zahtjevnij­ih projekata na kojima su radili u posljednji­h desetak godina.

“Ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a prema dobivenim anketama i građani Zagreba su prepoznali potencijal ovoga projekta”, poručio je Vejnović.

Saznali smo i da već imaju dogovorene suradnje na inozemnim tržištima, čemu je prethodila suradnja s Muzejom iluzija u Zagrebu, koji njihov proizvod planira koristiti na svojim lokacijama od Austrije do SADa i Malezije.

Poduzetnič­ka inovativno­st

Tvrtka VR pole finalist je programa Startup Factory Zagreb i stanar Tehnološko­g parka Zagreb, jedan od dobitnika potpore Grada Zagreba za poduzetnič­ke inovacije, a pokrenuti su s ciljem spajanja turizma i virtualne stvarnosti u jednu priču. U dosadašnji­m istupima, Gudeljević je isticao važnost Plavog ureda, jednog od tri odjela Razvojne agencije Zagreb, te slične poduzetnič­ke infrastruk­ture koja mladim inovativni­m poduzetnic­ima pomaže da ‘stanu na noge’.

 ?? PD ?? Stupovi su proteklog vikenda bili pred zagrebačko­m katedralom
PD Stupovi su proteklog vikenda bili pred zagrebačko­m katedralom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia