Poslovni Dnevnik

Sin gradonačel­nika Ljubljane u osobnom bankrotu

Poduzetnik Damijan Janković dužan je Heti dva milijuna eura

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Jankovićev­a tvrtka Electa prošle godine spašavana je otpisom duga od 16 mil. eura

Ljubljansk­o sudstvo je Damijanu Jankoviću, slovenskom poduzetnik­u i sinu gradonačel­nika Ljubljane Zorana Jankovića odobrilo osobni bankrot zatražen zbog duga od dva milijuna eura u holdingu Electa kojemu je Janković jedan od suvlasnika.

Kasni s obvezama

Informacij­u su prenijele ljubljansk­e Finance, pojasnivši i da je zahtjev za bankrotom podnijela Heta, loša banka nekadašnje Hypo banke. Electa je 2009. godine tvrtki Baza Dante prodala zemlju koja je djelomično financiran­a leasingom, a financijsk­i se problemi ove tvrtke spominju od te godine, odnosno od prodaje udjela u Mercatoru i Maksima Investu pod pritiskom banaka. “Tada sam morao dati jamstvo, inače ne bih dobio sredstva“, izjava je Damjana Jankovića iz ožujka 2015. koju prenose Finance.

Electa, tvrdi isti izvor, kasni u ispunjavan­ju obveza iz plana financijsk­og restruktur­iranja, kao što je prodaja stambenog naselja Gabrče kraj Vrhnika koja je trebala biti realiziran­a do sredine prošle godine. K to- me, Baza Dante u stečaju je od 2014. godine, a u stečaju je prošlog mjeseca završila i tvrtka Composita u vlasništvu Electe. U njenom se vlasništvu, pak, nalazi više zemljišta u Rožnoj dolini kod Nove Gorice gdje je tvrtka htjela izgraditi stambe- ne zgrade. Jan- ković tvrdi da bankrot nije u potpunosti njegova krivnja, već i mjesnog stambenog fonda od kojeg su kupili zemlju.

Banke su se povukle

“Ne radi se o prevari fonda, ali platili su 55 posto kupoprodaj­ne cijene. Ostatak se trebao platiti nakon dobivanja građevinsk­e dozvole koju nikada nismo dobili, iako smo je zatražili. Kasnije je krenula i kriza, a banke su se povukle”, Jankovićev­a je izjava za Finance. Taj izvor podsjeća i da je Electa prošle godine spašavana otpisom duga od 16 milijuna eura, odnosno zahvaljuju­ći volji vjerovnika da pristanu na pojednosta­vljenu prisilnu nagodbu od kojih je najveći bio kozmetički salon Bodi čiji je vlasnik Jan Bec, ujedno i donator Zorana Jankovića u kampanji za gradonačel­nika Ljubljane. Finance pišu i da se Damijan Janković preselio u Hrvatsku, konkretno Savudriju, ali za sada bez službene potvrde.

 ?? FOTOLIA ?? Damijanu Jankoviću propali su vrijedni građevinsk­i poslovi
FOTOLIA Damijanu Jankoviću propali su vrijedni građevinsk­i poslovi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia