Poslovni Dnevnik

Kome gradnja solarne elektrana u Ljubinju?

Ponude U utrci za investicij­u vrijednu 600 mil. kuna turski IFS Solar i austrijski Schall Gruppe

-

Ljubinje u Republici Srpskoj (BiH) u sljedeće dvije godine moglo bi dobiti prvu solarnu elektranu, a za izgradnju su zainteresi­rani ulagači iz Turske i Austrije. Vlada RSa donijela je Odluku o dodjeli koncesije, a uskoro će biti izabrana najpovoljn­ija ponuda za investicij­u vrijednu oko 150 milijuna maraka (600 mil. kuna), izvijestio je RTRS.

Iz Ministarst­va industrije, energetike i rudarstva priopćili su da pripremaju natječajnu dokumentac­iju kojom će biti definirani uvjeti za dodjelu koncesije i raspisivan­je javnog poziva, a procjena je da bi jav- ni poziv mogao biti raspisan u ožujku.

Zanimanje za gradnju solarne elektrane na području općine Ljubinje, osim kompanije IFS Solar, pokazala je i Schall Gruppe iz Austrije. Prednost pri bodovanju ponuda imat će turska kompanija koja je pokrenula inicijativ­u. Na temelju istraživan­ja i elaborata o uvjetima i broju sunčanih dana, izabrana je lokacija za gradnju površine oko 80 hektara, uz magistraln­u cestu LjubinjeSt­olac.

“Ključno je istaknuti mogućnost koncesije na zemljište, prodaju zemljišta, a imali bi i povrat od koncesije na električnu energiju od 400.000 do 500.000 maraka godišnje”, objašnjava načelnik općine Ljubinje Darko Krunić.

Uz novac koji bi omogućio ulaganja u infrastruk­turu, Ljubinjci se nadaju i angažiranj­u radne snage za vrijeme gradnje elektrane.

 ?? MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL ?? Ljubine se nada i zapošljava­nju radnika za vrijeme gradnje elektrane
MARKO MRKONJIĆ/ PIXSELL Ljubine se nada i zapošljava­nju radnika za vrijeme gradnje elektrane

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia