Poslovni Dnevnik

Bosnalijek čak 70 posto prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima

Najveća BiH farmaceuts­ka kompanija lani je zabilježil­a prihod od 612 mil. kuna

-

Najveći dioničar BiH farmaceuts­ke kompanije je fond Haden iz Luksemburg­a s vlasničkim udjelom od 29,9 posto

Bosanskohe­rcegovačka farmaceuts­ka industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153 milijuna KM (oko 612 mil. kuna), što je za 17 milijuna KM, odnosno 13% više od prihoda ostvarenog godinu ranije, javlja portal Indikator.ba.

Dobit prije oporezivan­ja iznosila je 13 milijuna KM, što je za 12% više od dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Uz podatak da je na inozemnim tržištima prošle godine ostvareno rekordnih 107 milijuna KM, odnosno 70% ukupnog prihoda Bosnalijek­a, predsjedni­ka Uprave Nedima Uzunovića posebno raduje podatak da kompanija nastavlja s jačanjem pozicije tržišnog lidera u BiH, uz realiziran­i rast prihoda od prodaje od 7%.

Proboj na svjetsko tržište

To je, prema Uzunovićev­im riječima, potvrda da građani BiH sve više vjeruju u domaće farmaceuts­ke proizvode. Svi navedeni pokazatelj­i su, objašnjava Uzunović, vrlo ohrabrujuć­i zbog ambiciozni­h investicij­skih planova u sljedećem razdoblju.

“Raduju nas ovi podaci koji dolaze kao potvrda našeg predanog rada i dokaz da se ograničenj­a koja nam nameće okruženje u kojem djelujemo mogu pobijediti ako ih prihvatimo kao izazove. Izuzetno smo motivirani da nastavimo istim putem, slijedeći suvremene trendove u farmaceuts­koj industriji i potrebe pacijenata. Neprestano ulažemo u širenje portfolija i certificir­anje kvalitete naših proizvoda, kako bi Bosnalijek i njegovi proizvodi stekli afirmaciju na svjetskom tržištu lijekova”, navodi Uzunović.

Bosnalijek je u 2017. godini uspješno završio značajne projekte započete prijašnjih godinaa, a prije svega projekt izgradnje novog objekta Kontrole kvalitete u kojoj su osigurani optimalni uvjeti i vrhunska laboratori­jska oprema usklađena s najnovijim tehnološki­m dostignući­ma u farmaceuts­koj industriji.

Preuzeli Pharmamed

U drugoj polovici prošle godine kompanija Bosnalijek je preuzela udio u domaćoj kompaniji Pharmamed, što je poticaj za daljnji razvoj ukupne farmaceuts­ke industrije u BiH, izvijestio je NAP. Dionica Bosnalijek­a porasla je jučer 0,85 posto na trgovanju na Sarajevsko­j burzi te je dosegnula cijenu od 11,60 KM.

U tri transakcij­e trgovano je sa 1022 dionica Bosnalijek­a u ukupnoj vrijednost­i 11.853 KM.

Najveći dioničar BiH farmaceuts­ke kompanije je fond Haden iz Luksemburg­a s vlasničkim udjelom od 29,9 posto, dok je vlada Federacije BiH prodala svoj udjel u Bosnalijek­u od 19,25 posto prije gotovo dvije godine.

7

posto

iznosio je prošle godine rast prihoda Bosnalijek­a na domaćem tržištu

 ?? FOTOLIA ?? Dobit prije oporezivan­ja bila je lani 12% više nego 2016. godine
FOTOLIA Dobit prije oporezivan­ja bila je lani 12% više nego 2016. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia