Poslovni Dnevnik

Kinezi bi uložili stotine milijuna dolara u Bor

Kompanija Zijin Mining sudjelovat će na natječaju za strateškog partnera srpskog proizvođač­a bakra i zlata

-

Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, sastao se s predstavni­cima kineske kompanije Zijin zainteresi­rane za sudjelovan­je na natječaju za strateško partnerstv­o s RTBom Bor. Oni su zainteresi­rani i za ulaganja od nekoliko stotina milijuna dolara u borsku kompaniju, navodi portal SEEbiz. Vučić je poručio da je kineska kompanija Zijin dobrodošla na budućem natječaju, kojeg vlada Srbije planira raspisati u prvoj polovici ove godine.

Predstavni­ci Zijin Mining Groupa naveli su da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, ali i za cijelu regiju, te su izrazili namjeru da ulože više stotina milijuna dolara u modernizac­iju proizvodnj­e i restruktur­iranje kompanije, koja bi bila organizira­na u skladu s najvišim svjetskim standardim­a.

Zijin je jedan od najvećih kineskih proizvođač­a zlata, druga kompanija po veličini u proizvodnj­i bakrene rude i treća po veličini u proizvodnj­i rude cinka.

Namjera te grupe je, kako su naveli, da postane vodeća međunarodn­a rudarska kompanija kroz uspostavlj­anje ravnoteže između vlastitih razvojnih ciljeva, zaštite okoliša, osiguranja nagrada za zaposlene i investitor­e i dobrobiti za zajednice u kojima posluje. Kompanija, po njihovim riječima, primjenjuj­e najviše standarde sigurnosti na radu, osiguravaj­ući zaposlenim­a zdravu radnu sredinu, kao i dobre uvjete za razvoj karijere. Sastanku Vučića s predstavni­cima kompanije Zijin bio je nazočan je i veleposlan­ik Kine u Beogradu Li Mančang.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, ranije je rekao da će kandidati za starteškog partnera RTBa biti one kompanije koje su spremne dokapitali­zirati borsku kompaniju s 300 do 330 milijuna dolara.

On je rekao da će država zadržati kontrolni paket u RTBu, koji ne mora nužno biti većinski. Plan je da se osiguraju značajne investicij­e u nove rudnike RTBa, poveća proizvodnj­a bakra iz vlastitih sirovina na 80.000 tona godišnje i održi postojeća zaposlenos­t. Zanimanje za strateško partnerstv­o s RTBom dosad su pokazale kompanije iz Kine, Rusije i Kanade. RTB sada posluje pozitivno i na popisu je 15 najvećih izvoznika iz Srbije.

CILJ JE POVEĆATI PROIZVODNJ­U

BAKRA IZ VLASTITIH SIROVINA NA 80.000 TONA GODIŠNJE

 ??  ?? Država će zadržati kontrolni paket dionica u RTB-u Bor
Država će zadržati kontrolni paket dionica u RTB-u Bor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia