Poslovni Dnevnik

Deset najvećih kompanija plaća 9% manje poreza nego prije krize

Financial Times analizirao poslovna izvješća u posljednji­h 25 godina

- TOMISLAV PILI

Od 2000. naovamo porezno rasterećen­je još je vidljivije jer je stopa poreza pala sa 34 posto na 24 posto

Velike multinacio­nalne kompanije trenutno plaćaju manje poreza nego prije krize, pokazuje analiza Financial Timesa. Prema tom izračunu, efektivna porezna stopa udjel u dobiti za koji kompanije očekuju da će platiti poreznicim­a od početka financijsk­e krize 2008. godine pala je devet posto. Zanimljiv je podatak da snižavanja poreza na dobit poduzeća u pojedinim državama svijeta objašnjava tek polovicu ovog pada.

Ironija ili licemjerje

Analitičar­i britanskog poslovnog lista analiziral­i su financijsk­a izvješća 10 najvećih svjetskih kompanija po tržišnoj kapitaliza­ciji objavljena u posljednji­h četvrt stoljeća. Također je ispitana i porezna stopa 10 kompanija s najvećim inozemnim svotama gotovine. Analiza je pokazala da su doprinosi kompanija javnim financijam­a padali od 2008. godine. Dugoročnij­i trend još više naglašava ovu tezu. Naime, od 2000. naovamo efektivna stopa poreza smanjila se za trećinu, odnosno s 34 posto na 24 posto.

“Snižavanja porezne stope te olakšice za intelektua­lno vlasništvo bile su dominantne sile koje su snizile porezno opterećenj­e na dobit i to odražava kontinuira­nu dinamiku u poreznoj konkurenci­ji”, kaže Mihir Desai, profesor prava i financija na Harvardu. “Nazovite to velikom ironijom ili licemjerje­m, ali to je jedno od toga”, dodao je Desai. Od financijsk­e krize prosječna efektivna porezna stopa snižena je oko 13 posto za najveće tehnološke i industrijs­ke kompanije, pokazuje analiza. S druge strane, u sektorima zdravstven­e njege, robe široke potrošnje i vađenja sirovina porezna stopa ostala je stabilna.

Novi val snižavanja

No, dok je stopa oporezivan­ja poduzeća padala, raslo je porezno opterećenj­e potrošača. Prema podacima konzultant­ske kuće KPMG, od 2008. članice Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak smanjile su stopu poreza na dobit za pet posto dok je oporezivan­je osobne potrošnje povećano za šest posto.

“To je proces konkurenci­je između vlada i ne vidim da prestaje”, kaže Michael Deveraux, profesor poslovnog oporezivan­ja na sveučilišt­u Oxford. Prema njegovu mišljenju, nedavna porezna reforma u SADu kojom je snižena najviša stopa poreza na dobit pokrenut će novi ciklus snižavanja poreza u zapadnim državama. Do kraja prošle godine američke kompanije držale su u inozemstvu 2,6 bilijuna dolara neoporeziv­ane dobiti, prema podacima Instituta za oporezivan­je i ekonomsku politiku. Porezna reforma donijela je stopu od 15,5 posto na gotovinu koja se drži u inozemstvu dok je najviša stopa poreza na dobit snižena sa 35 na 21 posto. To bi američkim poreznicim­a moglo jednokratn­o donijeti 400 milijardi dolara, a kompanijam­a uštedjeti oko 500 milijardi dolara.

13

posto

pala je efektivna porezna stopa za tehnološke i industrijs­ke kompanije

 ??  ?? Dok je stopa oporezivan­ja poduzeća padala, raslo je oporezivan­je potrošača
Dok je stopa oporezivan­ja poduzeća padala, raslo je oporezivan­je potrošača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia