Poslovni Dnevnik

Pozitivna serija europskih burzi

Sve u zelenom Prošlotjed­ni uspon tržišta nastavljen i početkom ovog tjedna

-

Europske ulagače ohrabrio je snažan rast zaposlenos­ti u SAD-u dok je zabrinutos­t od trgovinski­h ratova splasnula

Na europskim su burzama u ponedjelja­k cijene dionica porasle, nastavljaj­ući uspon od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili podaci koji pokazuju da američko gospodarst­vo stabilno raste, bez jačanja inflacije. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u plusu 0,3 posto, nastavljaj­ući uspon od prošloga tjedna.

Pritom je Londonski FTSE indeks bio u blagom padu od 0,14 posto, na 7214 bodova, dok je frankfurts­ki DAX ojačao 0,55 posto, na 12.412 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 5281 bod. Europske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon izvješća koje pokazuje da u SADu snažno raste zaposlenos­t, što znači da gospodarst­vo stabilno raste, dok je inflacija nejaka. U veljači je broj za- porastao za 313.000, više nego što se očekivalo, dok je plaća po satu porasla samo 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta mjesec dana prije. Prije mjesec dana, upravo je taj podatak o rastu satnice za 0,3 posto izazvao oštar pad burzovnih indeksa jer je poskih taknuo strahovanj­a od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata. No, sada su ta strahovanj­a smanjena.

Dobro raspoložen­ja na tržištima zahvaljuje se i splašnjava­nju bojazni od trgovinpos­lenih ratova nakon što je predsjedni­k SADa Donald Trump prošloga tjedna potpisao odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, no najavio i niz mogućih izuzeća. I na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjelja­k porasle, pa je MSCI indeks azijskopac­ifičkih dionica bio u plusu 1,3 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,65 posto, na 21.824 boda dok je indeks Hongkonške burze jurnuo 1,9 posto i zaustavio se na 31.594 bodova. Nešto slabiji rast od 0,6 posto zabilježii­o je indeks Šangajske burze.

2,6

posto

u minusu je EuroSTOXX 600 indeks za ovu godinu

 ?? REUTERS ?? Njemački DAX ojačao je 0,55 posto na 12.412 bodova
REUTERS Njemački DAX ojačao je 0,55 posto na 12.412 bodova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia