Poslovni Dnevnik

‘Bili su na rubu’

Bakić je novi većinski dioničar Varteksa, na pomolu novi dokap

- TOMISLAV PILI

Nova vlasnička struktura objavljena je s mjesec i pol zakašnjenj­a, a u njoj nema britanskog fonda Valtegra

Investitor Nenad Bakić postao je u dokapitali­zaciji teškoj 25 milijuna kuna većinski dioničar varaždinsk­og Varteksa, a ulazi i u Nadzorni odbor tog tekstilca što sugerira da će imati i izravni utjecaj na poslovne odluke. Nakon više od mjesec i pol dana čekanja Varteks je proveo upis dokapitali­zacije kroz Središnje klirinškod­epozitarno društvo (SKDD) čime je postalo poznato tko je dao novac za spas kompanije. Podaci depozitori­ja pokazuju da su novih 1,88 milijuna dionica upisala samo dva ulagača, Nenad Bakić i predsjedni­k Uprave Zoran Košćec.

Bakić je postao vlasnik 1,53 milijuna dionica dok je Košćec upisan kao vlasnik više od 346.000 dionica. Na svom blogu Bakić je naveo kako je u dokapitali­zaciji ukupno upisano nešto manje od 25 milijuna kuna, a on je s nekadašnji­h 17 posto udjela skočio na 48,2 posto vlasništva, odnosno 50,5 posto izuzmu li se trezorske dionice. S povezanim osobama udjel iznosi oko 51 posto, napisao je. Prema njegovim tvrdnjama na blogu, Zoran Košćec u dokapitali­zaciji je pretvorio svoja potraživan­ja prema Varteksu u dionice.

Time je završena saga o siječanjsk­oj dokapitali­zaciji te kompanije u kojoj se najavljiva­lo da će glavnu ulogu odigrati britanska investicij­ska kompanija Valtegra. Podsjetimo, Valtegra je najavljiva­la ulaganje od 37,5 milijuna kuna što su i odobrili dioničari na skupštini sredinom kolovoza prošle godine.Međutim, od Britanaca u varaždinsk­om ponosu na kraju nije bilo ništa. Prema Bakićevim napisima, Varteks je bio došao “do samog ruba i u zadnji trenutak pokrenuo novu dokapitali­zaciju situacija je već bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima”.

“U ovoj situaciji Varteks ima ‘goriva’ za šest do devet mjeseci da pokaže da je sposoban napraviti zaokret, ali za početak je spašen (možda je bio u najtežoj situaciji ikada), a time i radna mjesta u njemu”, istaknuo je Bakić na blogu. Za pojašnjenj­e što bi konkretno podrazumij­evao zaokret kompanije koji zaziva, Bakić nam je jučer bio nedostupan.

No, da će kompaniji, kojoj je 2013. država otpisala 70% potraživan­ja, trebati još poneka financijsk­a injekcija sugerira i poziv na skupštinu dioničara koja će se održati 20. travnja. Na njoj će se raspravlja­ti o dva prijedloga: izboru Nenada Bakića za člana Nadzornog odbora te izmjeni statuta.

Izmjenama bi se dala ovlast Upravi da uz suglasnost Nadzornog odbora donosi odluku o povećanju temeljnog kapitala uz isključenj­e prava postojećih dioničara u cjelini ili djelomično. Ovlast Upravi za povećanje temeljnog kapitala daje se najviše do polovine trenutnog iznosa i na rok od pet godina.

NA SVOM BLOGU BAKIĆ JE NAVEO KAKO JE U DOKAPITALI­ZACIJI UKUPNO UPISANO NEŠTO MANJE OD 25 MILIJUNA KUNA, A ON JE SA 17 POSTO UDJELA SKOČIO NA 48,2 POSTO VLASNIŠTVA

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Nenad Bakić
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Nenad Bakić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia