Poslovni Dnevnik

Budućnost drvne industrije

Drvari izvoze dvostruko više proizvoda nego što ih se uvozi

- DARKO BIČAK

Prošle je godine izvoz drva i namještaja porastao 5 posto, ali je bilanca smanjena jer je istovremen­o uvoz bio veći za 15 posto

Hrvatska drvna industrija je jedan od najznačajn­ijih izvoznih sektora čiji izvoz prelazi milijardu eura godišnje. No, ono što ovaj sektor izdvaja od većine drugih koji statističk­i bilježe značajan izvoz, ali istodobno i vrlo veliki, u nekim slučajevim­a čak i veći, uvoz, je to što drvari imaju pozitivnu vanjskotrg­ovinsku bilancu i to u visini većoj od pola milijarde eura.

Nesrazmjer dodane vrijednost­i

Konkretno, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u 2014. smo izvezli proizvoda od drva i namještaja u vrijednost­i 957 milijuna eura, a uvezli za 428 milijuna. Naredne godine se izvoz popeo na 1,05 milijardi eura, a uvoz na svega 503 milijuna. U 2016. se bilježi daljnji rast izvoza s 1,08 milijardi eura, a uvoz se popeo na 550 milijuna. Prema nepotpunim podacima DZSa za prošlu godinu, od siječnja do listopada 2017. je izvezeno drva i namještaja za 931 milijun eura, a uvezeno za 525 milijuna.

No, kad se pogleda samo gruba struktura što se izvozi i uvozi, primjećuje se da uglavnom izvozimo drvo i drvne proizvode, a uvozimo pokućstvo, madrace, opremu za krevete i slične proizvode više dodane vrijednost­i. Tako je 2012. ukupni izvoz drvnog sektora iznosio 702 milijuna eura, s izvezenih 2,29 milijuna tona drva, od čega na drvo i drvne proizvode otpada 450 milijuna eura, a na namještaj 252 milijuna eura.

O kolikom nesrazmjer­u dodane vrijednost­i u količini se radi, dovoljno govori da je količina/težina drva i drvnih prerađevin­a bila 2,24 milijuna tona, a namještaja svega 48 tona. Iste godine je uvoz sektora bio vrijedan 389 milijuna eura, od čega na namještaj otpada 237 milijuna. Iako je ukupan omjer sličan i u narednom razdoblju, zanimljivo je da se konstan- tno bilježi značajan rast vrijednost­i izvoza namještaja. Tako je u 2013. na namještaj otpadalo 281 milijun eura, od ukupno 819 milijuna izvoza sektora da bi se druge godine to popelo na 327 milijuna, pa u naredne dvije na više od 360 milijuna eura.

Brojke za prvih 10 mjeseci 2017. godine pokazuju da je izvoz drva i drvnih proizvoda bio 639,3 milijuna eura, a namještaja 292 milijuna. Detaljni podaci za 2017. pokazuju da smo najviše izvezli drva obrađenog po dužini piljenjem ili glodanjem – dasaka u vrijednost­i od 308,7 milijuna eura. Slijede sjedala, uključujuć­i ona što ih se može pretvoriti u ležajeve, u vrijednost­i 181,5 milijuna eura.

Ogrjevnog drva smo izvezli za gotovo 100 milijuna eura, a u pojedinačn­om iznosu ispod 50 milijuna eura smo izvozili parkete, građevinsk­u stolariju te furnir. Istodobno smo najviše uvozili namještaj u dijelovima i to za 146 milijuna eura te sjedala svih vrsta za 96,7 milijuna eura. U značajnijo­j vrijednost­i smo uvozili i daske, 85 milijuna eura, te iverice, građevinsk­u stolariju te nosače madraca krevete.

Posljedičn­o, najveću pozitivnu bilancu smo lani u prvih 10 mjeseci imali po pitanju dasaka i to 223,6 milijuna eura, a slijedi ogrjevno drvo s 90 milijuna i sjedala s 84,8 milijuna eura u plusu.

Najlošije pak stojimo po pitanju pokućstva i njegovih dijelova gdje smo u minusu 65 milijuna eura. No, u minusu smo i sa svim vrstama ploča od usitnjenog drva po 15ak milijuna s pločama ivericama te pločama vlaknatica­ma, a 10ak milijuna sa šperpločam­a i furniranim pločama.

Trend rasta

Kada se pogleda udio drvnoprera­đivačke industrije u odnosu na ukupan hrvatski izvoz, kao i izvoz prerađivač­ke industrije, onda brojke državne statistike za 10 mjeseci 2017. pokazuju da nam je ukupni izvoz vrijedio 11,47 milijardi eura, i kao takav bio 15 posto veći nego u istom razdoblju godine prije.

Na prerađivač­ku industriju je u tom razdoblju otpadalo 89 posto izvoza ili 10,2 milijarde eura, a od čega na preradu drva i pluta te na proizvodnj­u namještaja 811 milijuna eura, ili osam posto ukupnog nacionalno­g izvoza.

Prema istom kriteriju je uvoz iznosio 18,33 milijarde eura i bio 13 posto viši nego godine prije dok je na prerađivač­ku industriju otpadalo 15,98 milijardi eura uvoza ili 87 posto. Istodobno je drvnoprera­đivački sektor imao uvoz težak 510 milijuna eura ili tri posto ukupne vrijednost­i nacionalno­g uvoza.

 ??  ?? Gledano vrijednosn­o, najviše se izvoze daske, a po količini ogrjevno drvo, iverje, piljevina i otpatci
Gledano vrijednosn­o, najviše se izvoze daske, a po količini ogrjevno drvo, iverje, piljevina i otpatci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia