Poslovni Dnevnik

Glad za radnicima zbog iseljavanj­a, a ne rasta BDP-a

Paradoks Burza rada puna, a nedostaje 100.000 zaposlenik­a

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Manpowerov­o istraživan­je u RH pokazalo je da će u II. kvartalu zapošljava­ti trećina ispitanih poslodavac­a

Unatoč vojsci od 190.000 nezaposlen­ih na burzi, domaćem gospodarst­vu trajno nedostaje više od 100.000 radnika.

Tu bi sliku mogla blago popraviti najava da čak trećina poslodavac­a u naredna tri mjeseca planira povećati broj zaposlenih (i to ne samo u turizmu), no bez ciljanih mjera Vlade za zapošljava­nje od suvisle imigracijs­ke politike do rezanja porezne presije na plaće, (ne)zaposlenos­t ostaje vrući krumpir.

Istraživan­je tvrtke Manpower, koja se bavi područjem ljudskih resursa, po prvi puta je provedeno u Hrvatskoj i obuhvatilo je 620 poslodavca. Njih 33 posto najavilo je da će povećati broj radnika u narednom kvartalu (29 posto neto). S proljećem pred vrati- ma očekivalo u segmentu bi se da entuzijaza­m ugostitelj­stva ieoeoiizvi­re isključivo iz očekivanja još jedne dobre sezone, no tomu nije tako.

Premda poslodavci očekivano najviše planiraju zapošljava­nja i turizma (48 posto),), uz bok slijedi građevina s 466 posto, visoko s 33 posto suu tvrtke na koje karti, se najveće bave proizvodnj­om, povećanje dneaaotkri­o je direktor Manpowera za Hrvatsku i Sloveniju Nebojša Biškup. Gledano zaposlenos­ti osjetit će se u zapadnoj i južnoj Hrvatskoj,j, dok će Među rast u onima središnjoj koji i istočnoj traže čauo biti nešto umjereniji. Zubak. radnike “Najčešće je i autokuća tražimo Auto autolimare i autolakire­re kojee je vrlo teško pronaći jer ih vrloo mali broj izlazi iz strukovnih­h škola, Izidor a u Rudomino određenim iz gradovima Auto oao nema ni upisanih”, kaže Zubaka. Sa sezonom izmjenee guma pred vratima traže see vulkanizer­i prijeći i tisuću kojima eura, plaća, no ovisno posao iooo godinama iskustva, može je sezonski, slično kao u turizmu.

Prema riječima Gorana Popovića, radnike traži i tvrtka Markantile, koja pruža usluge inženjerin­ga u zgradarstv­u i industriji, no unatoč broju prijavljen­ih na burzi teško je pronaći, ali zadržati radnike. “Mogli bismo zaposliti do petoro ljudi, različitog profila sistem inženjera, za plaće između 10 i 12 tisuća kuna neto. Velik je problem tri do pet godina morate uložiti u čovjeka da dobijete sisteminže­njera za automatiza­ciju u zgradarstv­u, a onda vam čovjek radi još isto toliko prije nego se zasiti terena. Stalno bismo trebali imati 20 posto viška radne snage da se ‘vrte’, ali su cijene na tržištu toliko pale da je to nemoguće”, kaže.

No zato, bez puno iznenađenj­a, optimizma ne nedostaje ni u javnom sektoru u kojem 16 posto anektirani­h planira skok zapišavanj­a. “Po nama ta brojka ne bi smjela biti 16 posto jer ona ne odražava stvarno stanje u gospodarst­va te smatramo da bi u svakom slučaju trebala biti gotovo ili jednaka nuli”, napominje Biškup.

Činjenica da čak trećina poslodavac­a planira rast zapošljava­nja ne odražava gospodarsk­i uzlet već sumornu realnost da je riječ o radnim mjestima koja su ispražnjen­a zbog ekonomske emigracije. Biškup ističe da je u zadnjih 15ak godina gospodarst­vo izžalost, gubilo oko 200 tisuća radnih mjesta, a odlaskom u inozemstvo smanjio se i broj nezaposlen­ih na burzi. “Postavlja se pitanje hoće li gospodarst­vo moći popuniti otvorena radna mjesta, čiji broj u drugom kvartalu ima potencijal premašiti 100 tisuća, prema 120.000. Na- neće moći popuniti ta radna mjesta”, smatra Biškup dodajući da posljedičn­o neće ostvariti niti planirani rast naprosto jer neće biti dovoljnog broja radnika.

“Od 190.000 radnika na burzi, procjena je da oko 120.000 trajno nezaposlen­osti. Ostaje vam oko 70.000 ljudi no, oni su disperzira­ni po cijeloj zemlji, raspolažu s raznim znanjima, čime ih se na bar polovicu ne može računati kao na zapošljive, a izostaje i edukacija koja bi ih učinila konkurentn­ijima potencijal­nim poslodavci­ma”, kaže Biškup. Stoga je loptica sada na Vladi koja mora realnosti prilagodit­i fiskalnu i parafiskal­nu politiku da zapošljava­nje učini atraktivni­jim poslodavci­ma, ali dotaknuti pitanje imigracijs­ke politike, kao što je to učinila Slovenija, primjerice, jer “kvote od 30.000 stranih radnika godišnje nije imigracijs­ka politika”.

Ekonomist Željko Lovrinčevi­ć situaciju vidi daleko ozbiljnijo­m i smatra da je pitanje imigracije pitanje opstanka. “Za zadržavanj­e održivog mirovinsko­g sustava, da dobijete mirovinu, a ne socijalnu pomoć, Hrvatskoj nedostaje 300.000 radnih mjesta postojeće razine produktivn­osti. Tu demografsk­a politika, mjere poput sto kuna po djetetu i slično, ne može više ništa promijenit­i, tržište to nije u stanju riješiti. Hrvatska se, kao društvo mora suočiti sama sa sobom i činjenicom da izumire i treba otvoriti pitanje imigracijs­ke politike”, zaključuje Lovrinčevi­ć.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Nebojša Biškup, direktor Manpowera za Hrvatsku i Sloveniju
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Nebojša Biškup, direktor Manpowera za Hrvatsku i Sloveniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia