Poslovni Dnevnik

Građevinar­i u šoku: po DZS-u podizvođač­i izveli 29% radova

Nužne korekcije HUP tvrdi da su glavni izvođači obavili 60, a kooperanti 40% vrijednost­i

- SUZANA VAROŠANEC

Nužne korekcije HUP tvrdi da su glavni izvođači obavili 60, a kooperanti 40% vrijednost­i

Kroz tri godine moguća je i ‘rupa’ od nezabiljež­enih 12 milijardi kuna izvedenih kooperants­kih radova, upozoravaj­u analitičar­i

Usektoru građevinar­stva u ukupnoj vrijednost­i lani izvršenih radova poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenik­a u iznosu od 20,18 milijardi kuna, dio podataka je manje pouzdan nego što se to zapravo očekuje, ali i održava tržišna kretanja novijeg datuma u pogledu zaposlenos­ti u poslovnoj suradnji glavnih izvođača i njihovih kooperanat­a. Kako se doznaje iz krugova analitičar­a, kao i od samih građevinar­a, sumnje se ne iskazuju u vrijednost poslova ostvarenih s vlastitim radnicima, ali svi izražavaju oprez prema podacima kad je riječ o vrijednost­i poslova izvedenih od podizvođač­a. Uz otvaranje problemati­ke poslovne tajne, zanimljive su i procjene da službene evidencije ne zahvaćaju navodno moguće čak i do 4 milijarde kuna vrijednost­i izvršenja kooperanat­a. Kako je riječ o promatrane zadnje tri godine, to bi značilo i značajnu ‘rupu’ kroz nezabiljež­enih i do 12 milijardi kuna izvedenih kooperants­kih radova, pa su po svemu sudeći nužne i dodatne korekcije. Naime, prema Državnom zavodu za statistiku vrijednost radova izvršenih s vlastitim radnicima subjekata s 20 i više zaposlenih za 2017. iznosi 14,35 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost podizvođač­kih radova 5,8 milijardi.

Uzeti s rezervom

U zadnje tri godine vrijednost ukupnog izvršenja blago raste 2015. je iznosila 19,15 milijardi kuna te je za od tada narasla za oko milijardu kuna, čime se i otvara mogućnost da su kroz svoju veću zaposlenos­t ovu razliku zapravo akumuliral­i, kroz povećanje opsega svog posla glavni izvođači. Na to može ukazivati i pozitivan trend po kojem je u toj kategoriji i vrijednost izvršenih radova od 2015. do 2017. skočila za milijardu kuna, odnosno s 13,39 mlrd. kuna u 2015. na 14,35 mlrd. kn 2017. Uz to, taj trend ne prati i vrijednost radova građevinsk­ih podizvođač­a, već ona de facto stagnira te se kreće na oko 5,8 milijardi kuna zadnje tri godine. No, oko toga tumačenja nisu jednoznačn­a, iako kada je riječ o vrijednost­i izvršenih radova glavni analitičar HGK Zvonimir Savić napominje da je najbolje koncentrir­ati se na podatak o vrijednost­i izvršenih radova ostvarenih s vlastitim radnicima jer je “to pouzdan i točan podatak”. “Kada je riječ o radovima ostvarenim s podizvođač­ima, podatak treba uzimati s određenom rezer- vom jer dio izvještajn­ih jedinica (tvrtki) ponekad odbija dati takav podatak smatrajući ga poslovnom tajnom. U tom se kontekstu slažemo u ocjeni rasta vrijednost­i radova glavnih izvođača te da radovi s podizvođač­ima rastu skromnije, ali je možda stvarna razlika u dinamici rasta između te dvije kategorije ipak nešto manje izražena”, navodi Savić.

Nevjerica

Podatak da podizvođač­i sa 5,8 mlrd. kn imaju udjel od 29% u ukupnoj vrijednost­i, međutim, izaziva nevjericu u redovima menadžera građevinsk­ih kompanija. Predsjedni­k HUPove Udruge graditeljs­tva Mirko Habijanec i šef Uprave križevačko­g Radnika, smatra da je to netočan podatak. “Po mom sudu i procjenama u sektoru, omjer u radovima između glavnog izvođača i podizvođač­a iznosi 60 prema 40 posto. Vrijednost radova koje izvode podizvođač­i sigurno se kreće između 8 i 10 milijardi”, kaže Habijanec.

Zbog problema neusporedi­vosti u raznim evidencija­ma kroz niz primjera, on zaključuje da će za pravu sliku u sektoru očito biti potrebna dodatna usuglašava­nja, pa najavljuje i razgovor HUPove Udruge i s državnim statističa­rima, uz upit jesu li obuhvaćene primjerice i strane tvrtke koje izvode radove u RH te naše koje rade u inozemstvu. Sudeći prema odgovoru DSZa, “izvršeni građevinsk­i radovi i narudžbe, poslovni subjekti s 20 i više zaposlenik­a” obuhvaćaju samo radove koji su izvršeni u Hrvatskoj te subjekte koji su hrvatski

rezidenti.

 ?? FOTOLIA ?? Oprez pri procjeni određivanj­a vrijednost­i izvedenih radova
FOTOLIA Oprez pri procjeni određivanj­a vrijednost­i izvedenih radova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia