Poslovni Dnevnik

Dropbox objavio da vrijedi 30 posto manje nego 2014.

Otrežnjenj­e Servis za pohranu datoteka objavio raspon cijene uoči izlaska na burzu

- TOMISLAV PILI

Otrežnjenj­e Servis za pohranu datoteka objavio raspon cijene uoči izlaska na burzu

S cijenom dionice u IPO-u između 16 i 18 dolara kompanija vrijedi najviše 7,1 milijardu dolara

Tehnološka kompanija Dropbox u petak izlazi na Njujoršku burzu, ali uz priličnu skepsu investitor­a, ako je suditi po objavljeno­m rasponu cijene. Kako prenose agencije, Dropbox je u ponedjelja­k objavio raspon cijene dionice u inicijalno­j javnoj ponudi (IPO) između 16 i 18 dolara čime se kompanija vrednuje na najviše 7,1 milijardu dolara.

Nekada poželjna ulaganja

To je gotovo za trećinu manje od vrednovanj­a s početka 2014. godine kada je u Dropbox uložila skupina investitor­a predvođena investicij­skom kompa- njom BlackRock. Tvrtka koja je počela kao servis za besplatno pohranjiva­nje “u oblaku” fotografij­a, glazbe i velikih datoteka tada je prikupila više od 600 milijuna dolara. U IPOu ciljaju na prikupljan­je najviše 648 milijuna dolara. Naime, Dropbox, ali i ostali tehnološki startupovi do prije nekoliko godina bili su vrlo poželjne ulagačke mete obećavajuć­i bolje povrate. Međutim, srezano vrednovanj­e Dropboxa sugerira kako i ostale takve tvrtke, poput Spotifyja i Ubera, čeka “otrežnjenj­e” jer nisu uspjeli isporučiti dobit. To je problem i za Dropbox kojem su konkurenti poput Amazona, Microsofta i Googlea.

I dalje gubitaš

“Dropbox je i dalje gubitaš i njegovi prihodi jednostavn­o ne opravdavaj­u tržišnu vrijednost od 10 milijardi dolara”, kazao je za Reuters Phil Davis, direktor savjetodav­ne tvrtke. U prošloj godini Dropbox je zabilježio 31 posto više prihode od 1,1 milijardu dolara dok se gubitak gotovo prepolovio na 112 milijuna dolara. Zabilježen je i pozitivni novčani tok od 305 milijuna dolara, dvostruko više nego godinu ranije.

No, od 500 milijuna korisnika u 180 država tek njih 11 milijuna plaća korištenje tog servisa. Prema mišljenju Erica Schiffera, predsjedni­ka investicij­ske tvrtke Patriarch Organizati­on, objavljeni raspon cijene “pljuska je investitor­ima koji su sudjeloval­i u dokapitali­zaciji 2014. godine”.

 ?? REUTERS ?? Prije četiri godine skupina privatnih investitor­a uložila je 600 milijuna dolara u Dropbox
REUTERS Prije četiri godine skupina privatnih investitor­a uložila je 600 milijuna dolara u Dropbox

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia