Poslovni Dnevnik

ZA ‘CLEANTECH’ STARTUPE VIŠE OD MILIJUN KUNA NAGRADA

Innoenergy Tvrtke iz Hrvatske mogu se uključiti u ovogodišnj­e natjecanje za inovacije u energetici PowerUp!

- BERNARD IVEZIĆ

Inovacijsk­a mreža InnoEnergy organizira paneuropsk­o natjecanje za inovacije u energetici PowerUp! vrijedno više od milijuna kuna, a u koje se mogu uključiti i startupi iz Hrvatske. Uz nagradni fond od 150 tisuća eura, pobjednike očekuje i sudjelovan­je u poslovnom akcelerato­ru Highwayju.

Dalibor Marijanovi­ć, osnivač i partner Invento Capital Partnersa, koji je kao lokalni HUB za Hrvatsku zadužen za podršku natjecanju, uvjeren je da će i ove godine konkurenci­ja biti jaka. Lani je do finala došao hrvatski startup Balmaris riječke inovatoric­e Martine Cvetković, koja je razvila isplativo i ekološki prihvatlji­vo rješenje za obradu balastnih voda.

“Uz podršku odličnih mentora dobro ćemo pripremiti nove hrvatske natjecatel­je prvo za polufinale u Zagrebu, a onda i finale u Pragu”, kaže Marijanovi­ć.

Dodaje da je ovo prilika domaćim poduzetnic­ima za edukaciju, poliranje svog inovativno­g projekta i dokazivanj­e na europskoj sceni kao i za nezanemari­ve nagrade koje dobivaju tri najbolja projekta.

Zsolt Winkler, voditelj Open Innovation HUB-a MOL Grupe, partnera lanjskog izdanja natjecanja, kaže da im je podrška startupima ključan korak u ostvarenju glavnih ciljeva vlastite 2030 strategije.

“Uvjeren sam da će nam partnerstv­o s InnoEnergy­jem pomoći da postanemo vitalan dio europskog inovacijsk­og ekosistema te smo uzbuđeni što ćemo surađivati na novim projektima”, kaže Winkler. Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergy CE, kaže da natjecanje PowerUp! grade ne samo na vlastitom iskustvu organizaci­je već i na poslovno orijentira­nom pristupu. Pojašnjava da je InnoEnergy vodeći Cleantech akcelerato­r, jer ulažu svo troje: financijsk­a sredstva, znanje i kontakte.

“Upravljamo globalno najvećim inovacijsk­im ekosistemo­m s više od 320 članova; vodećih energetski­h kompanija u Europi, akademskih te istraživač­kih centara”, zakljuMart­ina čuje Miler.

 ??  ?? Cvetković lani je bila u finalu
Cvetković lani je bila u finalu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia