Poslovni Dnevnik

‘Dok Istanbulsk­a cvjeta, nazaduju reforme i ekonomija’

Skretanje fokusa Umjesto o gorućim pitanjima prekomjern­ih neravnotež­a, pažnju političara ponovno su prekrile žustre ideološke i dnevnopoli­tički obojene rasprave, upozoravaj­u s IJF-a

-

Nalazi prošli tjedan objavljene analize Europske komisije o ekonomskoj situaciji i izgledima Hrvatske te njezinu napretku u provođenju prethodnih preporuka su, kao i prethodni, sugerirali nepovoljnu sliku, ali to je samo nakratko privuklo pažnju medija i političara.

“Nažalost”, dodala je tome Katarina Ott, ravnatelji­ca Instituta za javne financije, u svom osvrtu na tzv. zimski paket europskog semestra EK naslovljen­om s “Ima li nade za izlazak iz začaranog kruga nečinjenja?” Umjesto o goru- ćim pitanjima prekomjern­ih ekonomskih neravnotež­a i neprovođen­ju reformi, veoma brzo njih su ponovno prekrilo žustre rasprave o Istanbulsk­oj konvenciji. Ne sporeći njezin značaj, Ott ipak iostiče kako se u dogledno vrijeme “s njom ili bez nje ništa bitno neće dogoditi, dok bi izlazak države iz prekomjern­e neravnotež­e itekako promijenio živote svih građana Hrvatske”.

Lani su dubinske analize ukazale na šest država s prekomjern­im neravnotež­ama. Ove godine u toj su kategoriji ostale samo tri “nepopravlj­ive”, a među njima je nažalost i Hrvatska. “Kako je npr. Slovenija uspjela postati zemlja bez neravnotež­a, a Hrvatska se – i dalje u društvu na sličan način paralizira­ne Italije i Cipra – batrga s prekomjern­im neravnotež­ama? Uspjela je upravo zahvaljuju­ći potpunoj i trajnoj provedbi preporuka, za razliku od Hrvatske u kojoj je napredak u provedbi ograničen ili ga ni nema”, konstatira Ott. Upozorava pritom da se Nacionalni program reformi i program konvergenc­ije EKu trebaju predstavit­i EKu već s krajem travnja pa utoliko postoji i bojazan da će se ti programi opet u Saboru naći u zadnji čas, bez mogućnosti prave rasprave.

OVE GODINE MEĐU TRI ‘NEPOPRAVLJ­IVE’ DRŽAVE U ANALIZI EUROPSKE KOMISIJE JE NAŽALOST I HRVATSKA, I TO ZBOG OGRANIČENO­G ILI NIKAKVOG NAPRETKA

 ?? PETAR GLEBOV/PIXSELL ?? Katarina Ott, ravnatelji­ca Instituta za javne financije
PETAR GLEBOV/PIXSELL Katarina Ott, ravnatelji­ca Instituta za javne financije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia