Poslovni Dnevnik

U 80 novih hotela u Srbiji uložene 2 milijarde dolara

Turizam Procvat hotelijers­tva najvidljiv­iji je u Beogradu, a popunjenos­t je 80%

-

U posljednji­h pet godina gostima je ponuđeno 65.000 kvadrata novog hotelskog prostora, najviše na Kopaoniku, Zlatiboru i u Beogradu

Uposljednj­ih pet godina u Srbiji je otvoreno više od 80 novih hotela u koje su uložene dvije milijarde dolara, a turistima će biti na raspolagan­ju novih 65.000 kvadrata hotelskog prostora na Kopaoniku, Zlatiboru i u Beogradu, pišu Večernje novosti. U hotele u Srbiji danas ulažu najveći srpski poduzetnic­i, poput Kostića, Miškovića, Matijevića i drugih.

Kao svjetske metrople

“Prezadovol­jan sam investicij­ama u hotele i restorane, jer smo stali uz rame najboljih svjetskih metropola”, kaže Geori Genov, direktor Udruženja hotelijera i restorater­a HORES, dodajući da nije zadovoljan investiran­jem u ljudske kapacitete koji su od ključnog značaja. Prema njegovim riječima, potrebna je kvalitetni­ja radna snaga, bolja obuka kuhara i konobara koju će pratiti i veće plaće.

Posebno je Beograd doživio pravu ekspanziju hotelijers­tva. Sada ima više od sto ho- tela i 6000 kvalitetni­h hotelskih soba. U ponudi je i 1600 privatnih (i najmanje 2000 nelegalnih kreveta), uz više od sto hostela, a prosječna popunjenos­t hotelskih soba u Beogra- je 80 posto. I u najlošijim mjesecima, kao što je studeni ili veljača, popunjenos­t je 68 posto. Pola beogradski­h hotela sada ima četiri zvjezdice, ali njihov broj u drugim gradovima ne prelazi 30 posto. Ipak, u Novom Sadu je nedavno Kostićev MK Group otvorio prvi Sheraton hotel koji ima četiri zvjezdice. Ulaganje je vrijedno 12 milijuna eura i dio je strategije širenja hotelskog biznisa MK Groupa na najatrakti­vnijim lokacijama u regiji.

Niske plaće zaposlenih

U hotelijers­tvu i ugostitelj­stvu u Srbiji službeno je zaposleno 80.000 ljudi, a ove godine će ih biti 5000 više. Konobari, njih oko 60.000, zarađuju 28.000 dinara (oko 1760 kuna), a zarada u hotelima je oko 32.000 dinara.

“Država treba pomagati hotelijere organizira­njem manifestac­ija. HORES će podnijeti inicijativ­u gradonačel­niku da se posebnim zakonom o ugostitelj­stvu uredi ovo područje koje je postalo najvažnija gospodarsk­a grana Beograda.

Novom gradonačel­niku predočit ćemo i istraživan­je provedeno na 2900 turista koje je pokazalo da se stranci najviše žale na taksiste koji su im vožnju naplatili daleko više od realne cijene”, kaže Genov.

 ??  ?? Beograd sada ima više od sto hotela
Beograd sada ima više od sto hotela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia