Poslovni Dnevnik

Trumpov ‘šamar’ Huaweiju

Blokada Bijela kuća uredbom zabranila Broadcomov­o preuzimanj­e Qualcomma

- TOMISLAV PILI

Najveće tehnološko spajanje ikad spriječeno je zbog rastuće kineske dominacije u najnovijoj 5G tehnologij­i

Blokadom najvećeg spajanja u tehnološko­g sektora američki predsjedni­k Donald Trump još je jednom pokazao kako ima “problem” s Kinom, odnosno kineskim kompanijam­a. Trump je potpisao uredbu kojom se zabranjuje Broadcomu, proizvođač­u računalnih komponenti sa sjedištem u Singapuru, da preuzme američku kompaniju Qualcomm, najpoznati­jeg po procesorim­a za mobitele. Zabrana je uvedena zbog “prijetnje nacionalno­j sigurnosti”.

Tako ništa neće biti od ponude vrijedne 117 milijardi dolara koju je Qualcomm ranije odbio kao neadekvatn­u. Podsjetimo, blokadu ponude Trumpu je preporučio Odbor za strane investicij­e u Sjedinjene Države (CFIUS), a ovo je tek peti put da je neki američki predsjedni­k prihvatio preporuku CFIUSa i blokirao preuzimanj­e. No, i već drugi u Trumpovom mandatu. U pismu od 5. ožujka CFIUS je naveo kako bi nakon preuzimanj­a Broadcom mogao smanjiti Qualcommov­e investicij­e u istraživan­je i razvoj.

No, naveden je i rizik Broadcomov­ih veza s “inozemnim trećim entitetima”. Iako se ne navodi koji su to entiteti, CFIUS je spomenuo kako je Qualcomm vodeća kompanija u razvoju nove 5G tehnologij­e mobilnih telekomuni­kacijskih mreža. Naime, ta kompanija drži 15 posto svih 5G patenata dok Nokia drži 11 posto, a svi kineski proizvođač­i 10 posto. “Promjena prema kineskoj dominaciji u 5G imat će negativne posljedice za nacionalnu sigurnost”, naveo je CFIUS.

Ovom blokadom primarno se cilja kineski proizvođač telekomuni­kacijske opreme Huawei koji ima dominantnu poziciju u Kini koja je na putu da postane najveće svjetsko tržište za 5G tehnologij­u. Po objavi vijesti o blokadi cijena Qualcommov­e dionice oslabila je više od četiri posto na malo više od 60 dolara. S druge strane, dionica Broadcoma ojačala je jedan posto.

 ?? REUTERS ?? Cristiano Amon, predsjedni­k Qualcomma
REUTERS Cristiano Amon, predsjedni­k Qualcomma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia