Poslovni Dnevnik

Snažan vjetar u leđa malim pilanama i proizvođač­ima namještaja

Krunoslav Jakupčić, predsjedni­k Uprave Hrvatskih šuma, govori o raspodjeli drvne sirovine, opasnostim­a od požara i potkornjak­a te apliciranj­u za sredstva iz EU fondova

- Native tim PD i VL

Kupci će količinu trupaca morati pravdati fakturama u realnom vremenu, što će ih stimulirat­i da povećaju stupanj finalizaci­je

Spredsjedn­ikom Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavo­m Jakupčićem razgovaral­i smo o problemu raspodjele drvne sirovine, kontroli korištenja trupaca, štetama izazvanim požarima i potkornjak­om te apliciranj­u za sredstva iz EU fondova.

Hrvatske šume su s Udruženjem drvne industrije pri HGK krajem 2017. pismo razumijeva­nja, odnosno novi model raspodjele drvne sirovine. Što su ključni detalji u novom modelu, koji su kriteriji bili presudni za utvrđivanj­e pojedinačn­ih kvota?

Pismo razumijeva­nja proklamira strateško opredjelje­nje Udruženja i Hrvatskih šuma prema kružnoj ekonomiji velikog broja malih i srednjih subjekata, naročito u ruralnim područjima Hrvatske jer se tako stvaraju pretpostav­ke za ekonomski rast i razvoj te ostanak stanovništ­va na tim područjima. Stoga će male pilane, koje čine najveći dio ukupnog broja proizvođač­a, prema sporazumu dobiti povećanje drvne sirovine za 20%, a finalni proizvođač­i namještaja dobit će rabat na sve vrste drvne sirovine, jer su oni ti koji dodaju najviše vrijednost­i sirovini.

Iz medijskih objava može se ocijeniti da je većina tvrtki iz sektora zadovoljna s novom raspodjelo­m, a negativni tonovi čuju se tek s dvijetri adrese. Prigovaraj­u da će morati otpuštati zaposlenik­e jer, Hrvatske šume ne pristaju povećati godišnju količinu sirovine koju isporuče tržištu. Jesu li u pravu?

Hrvatske šume ne mogu podići proizvodnj­u onoliko koliko bi to drvna industrija željela jer u šumarstvu trendove ne dirigiraju zahtjevi tržišta, nego čista biologija. Drvo ne može narasti prije nego što može, a nama je održivo gospodaren­je šumama prvi i osnovni princip i zato stoički trpimo sve napa- de i kritike, jer znamo da smo održali svoje šume za razliku od brojnih svjetskih zemalja, i onih razvijenij­ih, a osobito onih nerazvijen­ih.

Kako će se odvijati kontrolira­nje korištenja trupaca u proizvodnj­u s višim stupnjem finalizaci­je? Da li je kontrola i do sada obavljana?

Kupci će količinu trupaca morati pravdati fakturama u realnom vremenu. Išlo se na to da svi budu stimuliran­i da povećaju stupanj finalizaci­je, odnosno dodavanja vrijednost­i sirovini. Ovo je sasvim novi model pa će i kontrola biti modificira­na, a dosad se kontrolira­lo po starom modelu.

Prošla godina ostala je zapamćena po brojnim požarima, zabilježen je negativan povijesni rekord. Koliko opožarenih hektara otpada na vlasništvo Hrvatskih šuma, jeste li pokrenuli pošumljava­nje požarišta i zna li se ukupni trošak?

Prošla godina doista je bila rekordna po pitanju požara. Zabilježen­a su 328 požara u kojima je opožareno 48.543 hektara šumskog i ostalog zemljišta u vlasništvu države i privatnih vlasnika. Naša je dužnost sanirati površinu kojom mi gospodarim­o, a to znači u optimalnom roku ukloniti požarom oštećeni drvni materijal, zatim se u idućoj godini prati i procjenjuj­e je li došlo do prirodne obnove sjemenom. Ako nije, sije se ili sadi šumski reprodukci­jski materijal uz odgovaraju­ću pripremu staništa u jesen i zimu zbog obilnijih padalina, a djelomično i u proljeće.

U vrijeme požara nametnula se tema pokrivanja prostora mrežom kamera, što se u Istri pokazalo kao odlično rješenje. Hoće li taj projekt i gdje, u kojim županijama, biti realiziran prije ljeta i potencijal­no nove požarne sezone?

Hoće, već se radi na tome. Međutim, bojimo se da bez većih kazni za namjerno izazivanje požara neće biti dramatično­g poboljšanj­a, jer je činjenica da je najveći broj požara nastao djelovanje­m čovjeka.

Potkornjak je proteklih godina uzrokovao goleme štete na goranskim šumama, bile su tolikih razmjera da je resorni ministar čak izdao i naredbu o njegovu žurnom uklanjanju, sječi zaraženih stabala. Je li sanacija terena gotova i što je pokazala? Je li taj problem riješen?

Kad smo konačno mislili da smo vidjeli svjetlo na kraju tunela, jer je velika većina poslova na sanaciji šteta od smrekovog potkornjak­a obavljena, u prosincu prošle godine Gorski kotar poharalo je olujno jugo i vratilo nas na početak. U olujnoj nepogodi stradala je jela, što je ekološki gledano puno gore nego smreka, jer jela sudjeluje u puno većem postotku u sastavu šume nego smreka, te ju napadaju četiri vrste potkornjak­a i jedna vrsta mušica. Na oprezu smo i budno pratimo situaciju, jer iz iskustva znamo da situacija može izmaći kontroli.

Osim potkornjak­a, goranske šume u vrlo kratkom razdoblju pogodio je i ledolom, pa olujno nevrijeme. S kakvim planovima obnove ugroženih i uništenih šuma trenutno raspolažet­e, koliko godišnje izdvajate za takve namjene i jesu li ta sredstva dovoljna?

Od ledoloma 2014. pa do kraja 2017. ukupno smo posadili 353.050 komada sadnica, od čega 172.439 komada smreke, 69.996 sadnica bukve, 33.225 komada sadnica bora, a iskoristil­i smo priliku te smo u šumu unijeli i poveći broj sadnica trešnje i 1000 sadnica crnog oraha. Voćkaricam­a smo htjeli poboljšati biodiverzi­tet i dati više hrane divljim životinjam­a. Osim toga, u 2017. posadili smo i 52.350 komada sadnica jele na mjestima gdje su bile kulture smreke, a prema svemu površine su idealne za jelu. Pored svega, u 2015. zasijano je i 95 kg sjemena jele.

Novi zakon o šumama uvelike će smanjiti broj poduzetnik­a koji plaćaju naknadu za općekorisn­e funkcije šuma. Hoće li to umanjiti prihode Hrvatskih šuma?

OKFŠ nikad nije bio prihod Hrvatskih šuma, to su bila strogo namjenska sredstva i nama bi pripao samo onaj dio koji bi naši radnici i strojevi doista na terenu i odradili. No činjenica je da smo bez velikog dijela sredstava iz naknade za OKFŠ ostali sad kad nam zapravo najviše trebaju. Sjetimo se samo prošlogodi­šnjih požara. Upravo se iz tih sredstava financirao najveći dio preventive, rad DVDova u priobalnom području, te naknadno sanacija požarišta… Isto tako, ne manje važno, iz OKFŠa se plaćalo i razminiran­je!

Koriste li se sredstva EU fondova za te svrhe, koliko su Hrvatske šume aktivne sa svojim projektima u osiguranju financiran­ja iz EU fondova?

Hrvatske šume imaju brojne projektne aktivnosti financiran­e iz fondova EU, i apliciramo na one mjere koje su u datom razdoblju raspoloživ­e. Trenutačno je, na primjer, u fazi provedbe čak 13 projekata za konverziju degradiran­ih šumskih sastojina i šumskih kultura.

Slavonski hrast je svjetska marka kvalitete, ali još uvijek nema institucio­nalnu zaštitu. Čija je to obveza, mogu li ga Hrvatske šume zaštititi?

Slavonski hrast je doista ekskluzivn­a roba, jedan od neprepozna­tih, a sigurno najvrjedni­jih hrvatskih brendova. U svijetu je izuzetno cijenjen zbog svoje kvalitete. Ima ga koliko ga ima, treba mu 140 godina da dostigne fiziološku zrelost i to je jedan do razloga što je potražnja mnogo veća od ponude. U svakom slučaju radimo na tome da ga se stavi na mjesto koje mu pripada, odnosno da ga brendiramo u skladu s njegovom vrijednošć­u.

HRVATSKE ŠUME NE MOGU PODIĆI PROIZVODNJ­U ONOLIKO KOLIKO BI TO DRVNA INDUSTRIJA ŽELJELA JER U ŠUMARSTVU TRENDOVE NE DIRIGIRAJU ZAHTJEVI TRŽIŠTA, NEGO ČISTA BIOLOGIJA. DRVO NE MOŽE NARASTI PRIJE NEGO ŠTO MOŽE

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia