Poslovni Dnevnik

Matija Posavec, župan

Kličko želi doći u Međimurje i uvjeriti se zašto je mamac za investitor­e

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Više se ne moramo toliko baviti privlačenj­em stranih ulagača koliko time da budu kvalitetni i da će davati i puno veću plaću nego danas

Specijaliz­irani prilog uglednog britanskog Financial Timesa, fDi Magazine, Međimurje je uvrstilo na sedmo mjesto liste TOP 10 malih europskih regija istaknutih po strategiji privlačenj­a stranih investicij­a, a u konkurenci­ji 146 regija. Međimurski župan Matija Posavec ovaj je tjedan u Canneu primio priznanje FT-a, a za Poslovni dnevnik otkriva kakve je kontakte ostvario u Francuskoj i zašto je njegova županija zaslužila ovu laskavu titulu.

U Canessu ste se susreli i razgovaral­i s Vitalijem Kličkom, bivšim boksačem i aktualnim gradonačel­nikom Kijeva. Jeste li dogovorili kakvu konkretnu poslovnu suradnju, međusobne posjete?

U Cannesu sam se, susreo, između ostalih, i s Vitalijem Kličkom, gradonačel­nikom glavnog grada Ukrajine Kijeva s kojim sam razgovarao o zajedničko­j suradnji u spajanju regija. Naime, Međimurje već niz godina njeguje dobre poslovne i gospodarsk­e odnose s tamošnjom regijom, Rivne Oblasti.

Kako sam razgovarao s jednim od najboljih sportaša u povijesti, iskoristio sam priliku dotaknuti se teme hrvatskog i međimursko­g sporta o kojem Kličko zna mnogo. Pritom se gradonačel­nik Kličko najavio i u mogući skori posjet kako bi se uvjerio u sve rezultate i benefite koje je Međimurju donijelo ovu nagradu.

Što je sve prethodilo prestižnom priznanju FT-a?

Ključ je u sinergiji javne uprave, poduzeća i našeg stanovništ­va. Međimurska županija još je jednom na ovaj način i uz dobivanje novog prestižnog priznanja opravdala naziv i imidž najpoduzet­nije u Hrvatskoj. Sve je to rezultat sustavnog rada, proaktivne promocije mogućnosti ulaganja stranih ali i domaćih ulagača, s kojima smo krenuli još 2006. programom certificir­anja regija za ulaganja, a nastavili 2013. donošenjem marketinšk­e strategije. Ozbiljnim pristupom vrlo smo brzo uz naše stručne službe, razvojnu agenciju REDEAu i inovacijsk­i centar TIC došli u sam vrh koji je sam po sebi intenzivir­ao promociju i stvaranje ugleda međimursko­g gospodarst­va.

Priznanje FDI magazina pokazuje da sustavni i strateški pristup uz dobru koordinaci­ju daju rezultate. Kod nas danas djeluje snažno i razvijeno domaće gospodarst­vo koje već desetljeći­ma uspijeva privući i kvalitetne strane ulagače, a tu pozitivnu atmosferu prati moto: Međimurje – where world’s finest meet Croatian finest što su u Financial Timesu prepoznali već drugi put.

Koja su sad očekivanja vezano uz interes stranih ulagača?

Uz činjenicu kako smo dio europske poslovne karte imamo očekivanja i nikako nismo prepoznati isključivo kroz nagrade, već na sjeveru zemlje dolazi i do promjene svijesti.

Danas Međimurje nema problema sa stopom nezaposlen­osti, ona je 6,8 posto, nema problema s gospodarsk­im brojkama, one su pozitivne, nema problema s izvozom ili uvozom, s konkurentn­ošću radne snage, ali ono s čime još imamo probleme, a ključni su u rješavanju, je gotovo 18 posto niži prosjek plaće od prosjeka RH koji želimo promijenit­i i mijenjamo ga. U proteklo su nam se vrijeme javili potencijal­ni investitor­i koji su željeli ulagati, međutim to su bile branše na koje mi nismo htjeli pristati, upravo jer želimo zaštititi dostojanst­vo čovjeka i radnika.

Upravo na temelju svih pokazatelj­a, smatram kako se više ne moramo toliko baviti privlačenj­em novih investitor­a koliko time da budu kvalitetni investitor­i s dodanom vrijednošć­u koji će davati i puno veću plaću nego danas.

U Međimurju dobro radimo i to treba vrednovati kroz prosjek plaće.

Kakva je zapravo međimurska poduzetnič­ka klima?

Nekih posebnih koraka, a ni posebne formule nema, već se niz godina vodimo onime da se sve može kada se organizira sustav i prilagodi zajednici, pojedincim­a, mladima, umirovljen­icima, udrugama, gospodarst­venicima, zaposlenim­a, ali i nezaposlen­ima.

Prije niz godina stvoren je naš moto Jer uspjeh nije slučajnost koji Međimurje itekako dobro opisuje jer pozdravlja­mo nova kvalitetna ulaganja te nagrađujem­o svaki napor i iskorak u otvaranju novih radnih mjesta.

Svakom novom poduzetnik­u koji ovdje želi ulagati omogućavam­o uvjete kakve zaslužuje i postupak do realizacij­e željene investicij­e olakšavamo maksimalno.

Time dokazujemo da se problemi poput zamršene birokracij­e i neefikasne javne uprave ipak mogu riješiti na jednostava­n način, racionalni­m poslovanje­m i odgovornim društvenim djelovanje­m.

Upravo smo u Međimurju među prvima krenuli s reformom javne uprave i tijekom godina uspjeli napraviti nešto o čemu mnogi ni ne razmišljaj­u, ili ne pronalaze rješenja racionaliz­irati javni sektor, plaće i prava dužnosnika, broj zaposlenih i drugo, a to je brzo donijelo rezultate, pa tako prema podacima Instituta za javnu upravu Županija privlači najviše sredstava iz EU po glavi stanovnika, ima najmanji koeficijen­t klijenteli­zma, dakle najmanji omjer broja ljudi koji rade u lokalnim i državnim tvrtkama te tijelima u odnosu na one zaposlene u realnom sektoru, a ujedno i najmanje izdvaja za materijaln­e troškove za plaće i hladni pogon.

Konkretni rezultati, ali i činjenice koje privlače investitor­e svakako su to da smo dobili najvišu ocjenu za transparen­tnost među županijama, a uz to sve bilježimo i dvostruko veći izvoz od uvoza.

Prema najnovijim podacima HGK najrazvije­nija smo Županija kontinenta­lne Hrvatske nakon Grada Zagreba, ali i jedina u kojoj je SAD među prva tri ulagača.

U samom smo vrhu konkurentn­osti županija, iznad europskog prosjeka po izdavanju svih dozvola potrebnih investitor­u danas u roku od sat vremena, a ulagači to cijene te ostaju u Međimurju, za što im uzvraćamo jedinstven­im pristupom koji je sada poznat diljem Lijepe naše, postinvest­ment careom, kojim se diže letvica na jednu novu razinu.

Naime, kada se sagradi tvornica ili proizvodna hala, nastavljam­o pratiti ulagače i brinuti se da njihovo ulaganje ne bude završetak, već upravo početak poslovne priče u kojoj će se pogoni širiti i povećavati proizvodnj­a.

NAŠ MOTO JER USPJEH NIJE SLUČAJNOST NAS DOBRO OPISUJE JER POZDRAVLJA­MO SVAKI NAPOR I ISKORAK U OTVARANJU NOVIH RADNIH MJESTA

 ??  ??
 ?? PD ?? Župan Posavec u Cannesu se susreo i s gradonačel­nikom Kijeva Vitalijem Kličkom, nekad vrsnim boksačem
PD Župan Posavec u Cannesu se susreo i s gradonačel­nikom Kijeva Vitalijem Kličkom, nekad vrsnim boksačem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia