Poslovni Dnevnik

Za vjerovnike Agrokora od 1,8 do 3,8 milijarde eura

Samo podloga Vrijednost raspoloživ­a za vjerovnike ovisit će i o imovini u ‘non core’ biznisu koja još nije procijenje­na

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Jučer predstavlj­ene inform informacij­e donose i prikaz budu buduće korporativ­ne struk strukture tzv. Nove grupe

Iz AAgrokora su prvi put objavili ob raspon procijenje­ne ne vrijednost­i koja bi mogla gla biti bi raspoloživ­a za vjerovnike nike Agrokorovi­h A kompanija. ja. Ta je vrijednost izvedena iz procjena procj vrijednost­i kompanija nija sustava s Agrokor, a prema trenutnim trenu računicama, ona se kreće u rasponu od 1,8 do 3,8 milijardi milij eura. Raspon zbroja ja najnižih i najviših vrijednost­i pojedinih kompanija seže pak od 2,62 do 5 milijardi eura, a kao i potencijal­no raspoloživ­a lo distributi­vnu nu vrijednost v za vjerovnike, rovni to govori koliko liko su stvari podložne promjenama. prom

Među M ostalim, na raspoloživ­u raspo vrijednost za vjvjerovni­ke utjecaja caja će imati i kapital tal u ovisnim društvima, ma, vrijednost v non core re im imovine (koja je zasad sad samo sa malim dijelom lom procijenje­na) p te namirenja nami međukompan­ijskih panij zajmova. To će, dakako,d povećati spomenute spom iznose. U Agrokoru Agrok ističu kako su popojedine kompanije vrednovane novan metodom vremenske neograniče­nosti neogr poslovanja te uključuju uključ diskontira­ne novčane ne tijekove tije i uobičajene multiplika­tore tiplika za pojedine djelatnost­i. nosti.

Drugim D riječima, one ne sugeriraju­su vrijednost­i tih kompanija komp u slučaju njihove ve pro prodaje. Na taj način treba promatrati i, primjerice, procjenu vrijednost­i Jamnice u rasponu između 393 i 577 milijuna eura, ili Belja kod kojega procjene sugeriraju još veći raspon; od 150 do 368 milijuna eura.

No, u tom smislu Konzum je i eklatantni­ji primjer s procijenje­nim rasponom vrijednost­i od 140 do 336 milijuna eura, što je odraz činjenice da primijenje­na metodologi­ja promatra njegovu sposobnost generiranj­a profita prema trenutnih projekcija­ma.

Set sažetih informacij­a koje su stavljene na uvid vjerovnici­ma prilikom nedavne dvodnevne kaluzure donosi i prikaz buduće pro forma korporativ­ne strukture tzv. Nove grupe. “Značajan korak u razduživan­ju postojećeg poslovanja i postizanju njegove održivosti u budućnosti je pretvaranj­e duga nastalog prije otvaranja postupka u kapital i struktural­no subordinir­ane dužničke instrument­e”, ističu u kompaniji. Ukratko, konačni vlasnici nove holding strukture bit će vjerovnici tražbina nastalih prije otvaranja postupka, a na temelju trenutno dostupnih informacij­a dug za koji se očekuje da neće biti podvrgnut otpisima procjenjuj­e se na iznos do 530 milijuna eura tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave. U najvećoj mjeri ta brojka odražava osigurane tražbine, odnosno razlučna prava. Naime, tražbine osigurane zalozima na imovini procjenjen­e su na 405 milijuna eura, a najveći dio takvih odnosi se na one prema Konzumu (231 milijun eura).

OČEKUJE SE DA OTPISIMA NEĆE BITI PODVRGNUTO 530 MILIJUNA EURA TRAŽBINA NASTALIH PRIJE LEXA

Broj zaposlenih porastao je u zadnjem kvartalu 2017. za 0,2 posto u Europskoj uniji, odnosno 0,3 posto u zemljama eurozone što je najviša razina otkad se prati taj podatak, ističu iz Eurostata. Dinamika zapošljava­nja na Starom kontinentu tako se nastavila očekivanim tempom pa se procjenjuj­e da je od oko 512 milijuna stanovnika Unije, krajem prošle godine posao imalo 236,8 milijuna, od čega 156,7 milijuna u zemljama eura. Najvećim rastom zaposlenos­ti od 1,8 posto u četvrtom kvartalu može se pohvaliti Malta, slijedi Estonija s 1,6 posto te Finska s 1,2 posto. I u Hrvatskoj je tempo rasta zaposlenos­ti nadmašio europski prosjek; broj zaposlenih povećan je 0,7 posto u usporedbi s trećim kvartalom kada je, ipak je riječ o vrhuncu sezone, imao dvostruko snažniji rast od 1,3 posto. Na godišnjoj razini rast zaposlenos­ti povećan je 3,8 posto u odnosu na isto tromjesečj­e godinu ranije.

Iako brojke ohrabruju budući da zaposlenos­t daleko jasnije od statistike nezaposlen­osti oslikava realno stanje na tržištu rada, za Hrvatsku je nažalost važnije da je zaposleno tek 57 posto građana u radnoj dobi. Koliko kaskamo za zemljama članicama dovoljno govori brojka da je prosjek Europske unije više od 70 posto, a Lisabonsko­m strategijo­m do 2020. godine Bruxelles tu brojku želi povećati na 75 posto. Najveći kvartalni pad zaposlenos­ti zabilježen je u Italiji i Poljskoj, po 0,3 posto, slijede Grčka i Litva, dok je u Češkoj zaposlenos­t stagnirala.

 ??  ??
 ?? G. S./PIXSELL ?? U RH radi samo 57% radno sposobnih
G. S./PIXSELL U RH radi samo 57% radno sposobnih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia