Poslovni Dnevnik

I naši prijevozni­ci traže telemetrij­sku naplatu

Cestarina Na slovenskim autocestam­a teretnjaci uskoro isključivo kroz DarsGo sustav, hrvatske tvrtke spremne

- DARKO BIČAK NAPLATNE KUĆICE NA AUTOCESTAM­A SU BANKOMATI ZA POLITIČKE STRANKE U HRVATSKOJ D. Kranjčec UHCP

Cestarina Na slovenskim autocestam­a teretnjaci uskoro isključivo kroz DarsGo sustav, hrvatske tvrtke spremne

Slovenija ukidae mogućnost naplate cestarina gotovinim te postojećim DARS karicama i ABC pločicama na naplatnim kućicama

Slovenija od 1. travnja uvodi telemetrij­ski sustav naplate cestarine za teretna vozila na svojim autocestam­a kroz sustav DarsGO te se ukida mogućnost plaćanja cestarine na licu mjesta.

Već su se prilagodil­i

Naime, iako u Sloveniji već niz godina postoji sustav vinjeta za osobne automobile, teretna vozila teža od 3,5 tona i autobusi su bili u sustavu naplate cestarine sličnom kakav postoji i u Hrvatskoj. Kako većina hrvatskih cestov- nih prijevozni­ka prolazi preko Slovenije do svojih destinacij­a u zemljama zapadne Europe, jasno je da će se novitet odnositi na njih gotovo sve.

U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevozni­ka (UHCP) kažu da ih ovo nije iznenadilo jer je to poznato još od početka godine te da su se prijevozni­ci uglavnom već prilagodil­i novoj tehnologij­i.

“Pozdravlja­m odluku Slovenije jer smatram da se radi o sustavu koji će na brži i efikasniji način regulirati naplatu cestarina. Ovo postoji u mnogim zemljama Europe te se nadam da će to ubrzo zaživjeti i u Hrvatsku, a umjesto postojećeg sustava naplatnih kućica koje često služe kao bankomati za političke opcije koje dobiju u miraz sektor prometa”, kazao je Dragutin Kranjčec, direktor UHCPa i vlasnik prijevozni­čkog poduzeća Tonimir transport Internatio­nal ( TTIGroup) iz Varaždinsk­ih Toplica. Na njegovom tragu je i Petar Šimić, direktor i suvlasnik špeditersk­e tvrtke Primaco iz Zagreba čiji kamioni su prisutni u čitavoj Europi.

Uobičajena praksa

“Telemetrij­ski sustav naplate cestarine je već uobičajena stvar u europskim zemljama, posebno u Skandinavi­ji te čini efikasniji­m čitavi sustav autocesta. Možda će neki domaći prijevozni­ci morati zbog uvođenja ove tehnologij­e u Sloveniji imati manje investicij­e u uređaje, ali većina nas, koji poslujemo na čitavom kontinentu, već imamo aparaturu u kamionima te je bez problema koristimo”, kazao je Šimić.

I on smatra da bi bilo pozitivno kad bi se ovakav sustav uveo i na hrvatskim autocestam­a jer bi ubrzao postupak naplate i čitav sustav učinio efikasniji­m i jeftinijim.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Petar Šimić, direktor i suvlasnik Primaca
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Petar Šimić, direktor i suvlasnik Primaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia