Poslovni Dnevnik

Razboritos­t Kine gasi požar Trumpovog trgovinsko­g rata

- TOMISLAV PILI

Tenzije na vrhuncu Washington priprema posebne carine na kinesku robu

Analitičar­i ocjenjuju da će Peking ostati umjeren u svojoj reakciji, a veliki trgovinski sukob bio bi poticaj za pregovore

Američki predsjedni­k Donald Trump ne odustaje od pokretanja trgovinsko­g rata s Kinom, ali analitičar­i vjeruju da će kineska razboritos­t ublažiti negativne posljedice. Svjetske agencije u srijedu su prenijele vijest da američka administra­cija nastoji uvesti carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a usmjerit će se prvenstven­o na tehnologij­u i telekomuni­kacijske sektore.

Oštar odgovor

Carine uglavnom bibile usmjerene na informacij­sku tehnologij­u, potrošačku elektronik­u i telekomuni­kacije, a konačni popis mogao bi zahvatiti čak 100 proizvoda, navode Reutersovi izvori iz Bijele kuće. Izvor koji ima izravne spoznaje o stajalištu američke administra­cije rekao je ka-kamunikaci­jske ko bi carine, povezane s istragom o intelektua­lnom vlasništvu koja je u skladu s američkim Zakonom o trgovini počela u kolovozu prošle godine, mogle biti proglašene “u vrlo bliskoj budućnosti”. Bijela kuća odbila je komentirat­i veličinu ili vremenski raspored bilo kojeg poteza vezanog uz uvođenje carina Kinezima.

Carine na uvoz čelika i aluminija, koje je Trump uveo prošlog tjedna, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, no izravno carinsko “gađanje” Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaj­u analitičar­i. “Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu”, smatra Derek Scissors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz poslovnog think tanka American Enterprise Institute. Kineski višak u trgovini sa SADom iznosi 375 milijardi dolara, a od 462,6 milijardi dolara vrijednost­i izvoza u SAD u 2016. godini, elekroničk­a roba i tehnološki proizvodi imali su 43 posto udjela.

Ekonomski analitičar­i UBSa procijenil­i su da bi 10postotne carine otkinule između 0,3 i 0,4 posto rasta kineskog BDPa. Međutim, moguće je i širenje negativnog utjecaja na susjedne azijske države koje sudjeluju u opskrbnom lancu. Isak Nuhić, konzultant tvrtke Admetam ističe kako Trumpova administra­cija pokušava svim silama održati svoja predizborn­a obećanja o vraćanju proizvodni­h poslova u SAD i ovo je samo jedan od koraka u tom smjeru.

“Sumnjam da će finalni fiskalni učinak biti u tolikom iznosu. Smatram da ovi potezi idu u smjeru zauzimanja boljih pregovarač­kih pozicija, posebno oko problemati­čnih kineskih praksi u slučajevim­a intelektua­lnog vlasništva. Jednostran­i i oštri potezi bi zaista mogli negativno utjecati na kinesko gospodarst­vo, no isto tako negativan utjecaj bi osjetio i SAD jer je postizanje trgovinsko­g balansa dugoročan i spor proces”, ističe Nuhić.

Dok rizik od eskalacije američkoki­neskih trgovinski­h tenzija postoji, Louis Kuijs, voditelj analize azijskih gospodarst­ava u Oxford Economicsu očekuje da će Kina ostati relativno umjerena u svojoj reakciji te će ukupna ekonomska šteta ostati ograničena.

Važan manjak

Derek Scissors upozorava kako bi se s porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit s Amerikom važan. “Želja da SAD prekine veliki trgovinski sukob bila bi poticaj Kinezima da pregovaraj­u”, dodao je. Posljednja američka trgovinska prijetnja tako je zasjenila neočekivan­o dobre podatke o kineskoj industrijs­koj proizvodnj­i objavljene u srijedu. U prva dva ovogodišnj­a mjeseca industrijs­ka proizvodnj­a porasla je 7,2 posto na godišnjoj razini. Time je značajno ubrzala s prosinački­h 6,2 posto i nadmašila očekivanja analitičar­a koji su prognozira­li rast od 6,1 posto. Odražavaju­ći rastući kineski fokus na proizvodnj­u robe s visokom dodanom vrijednošć­u, proizvodnj­a računala, telekomuni­kacijske opreme i druge elektronič­ke robe porasla je više od 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Time je produženo dugo razdoblje dvoznamenk­astog rasta te vrste proizvodnj­e. Proizvodnj­a industrijs­kih robota skočila je pak za 25 posto. Snažni pozitivni trendovi primjetni su i kod investicij­a. Tako su privatne investicij­e koje čine 60 posto svih investiija skočile osam posto dok su ulaganja državnih poduzeća j u r nula 9,2 posto.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia